Държавната Българска банка за развитие занапред ще може да кредитира

...
Държавната Българска банка за развитие занапред ще може да кредитира
Коментари Харесай

Банката за развитие си разреши да кредитира и политици

Държавната Българска банка за развиване отсега нататък ще може да кредитира политици и да дава големи заеми на обособени групи или компании. Това излиза от промени в устава на институцията, оповестява " Капитал ".

Промените са такива, че съгласно тях членът на националния съвет на Българска социалистическа партия и някогашен член на изпълнителното бюро на партията Георги Гергов не е обвързвано лице с нея. Според промените за свързани лица ще се одобряват единствено юношески, женски и други организации, както и основани от самите партии лица за осъществяване на позволената им по закон активност.

В края на 2016 година банката даде заеми на следения от Гергов " Международен панаир Пловдив ".

Банката ще може да дава и великански заеми - от порядъка на 150 млн. лева, защото пада
досегашното ограничаване за заем към едно лице или група от най-много 10% от капитала й, гласят нови текстове от устава.

С измененията се основава нов пост - основен изпълнителен шеф, който съгласно изданието, най-вероятно ще заеме Стоян Мавродиев. Той оглавяваше Комисията за финансов контрол в интервала на банкрута на КТБ, а от скоро е един от тримата изпълнителни шефове на държавната банка.

В надзорния съвет на институцията пък се вършат лични промени, като влизат някогашни подчинени на Емил Караниколов от приватизационната организация. В момента в качеството си на министър на стопанската система той отраслово дава отговор за Банката за развиване.

От Надзорния съвет се освобождават Атанас Кацарчев, който е някогашен зам. финансов министър, само че от държавното управление на Сакскобургготски, и Кирил Ананиев, който също беше дълготраен зам. финансов министър, а неотдавна бе определен за министър на опазването на здравето. На тяхно място влизат Митко Симеонов и Велина Бурска. И двамата са работили в Агенцията за приватизация. Третият член - зам.-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, остава в надзорния съвет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР