Държавната агенция за закрила на детето се обърна с официално

...
Държавната агенция за закрила на детето се обърна с официално
Коментари Харесай

Агеницията за Закрила на детето иска регулация за използването на електрическите тротинетки

Държавната организация за протекция на детето се обърна с публично писмо до Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията, както и към Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ с молба за мнение по отношение на съществуването на правилник за потребление на електрически тротинетки/скутери у нас, съощават от пресцентъра на институцията.

``
реклама

Ето какво пишат от ДАЗД:

" Електрическите тротинетки/скутери от ден на ден набират известност и се употребяват освен за развлечение, само че и за предвижване до работа, учебно заведение, университет. Използването им за ежедневния маршрут из града взема решение доста проблеми на градското напредване и дава самостоятелност от нередовния или некомфортен градски превоз. Този вид транспортни средства са освен занимателни и  лесни за ръководство, само че са екологични и имат нулеви нездравословни излъчвания.

Набирайки известност като съвременно и желано транспортно средство, те стават и все по-сериозно предизвикателство за пътната сигурност. Малките им размери, тегло и гъстота ги вършат комфортни за всеки. Освен това могат да се употребяват от дребни и огромни, без значение от възрастта –  тийнейджъри, възрастни, работещи, спортисти, мъже, дами и прочие

Повод за терзание, от страна на ДАЗД са зачестилите произшествия на пътя. Пример за това е неотдавнашен случай с дете, ръководещо електрическа тротинетка, което провокира произшествие на кръстовище във Варна. Преди броени дни при злополука, още веднъж с такова електрическо средство, почина английската влогърка Емили Хартридж, макар  че в Англия е  разрешено с него да се предвижва единствено в паркове и то при избран режим. Само месец преди този момент, през юни, след акцидент с електрически скутер, мъж почина и в Париж, вследствие на което внезапно зачестяват случаите с ранени и потърпевши хора, а кметът на френската столица изиска скоростта на придвижване на електрическите скутери да бъде лимитирана.

Ясни правила и обособена регулация за електрическите тротинетки и скутери у нас няма. В същото време ползата към тях е доста огромен. Държавната организация за протекция на детето, поддържа идеята за възстановяване на пътната сигурност, сигурността и живота  на децата и фамилиите на пътя. Тя декларира подготвеност за подпомагане и помощ при създаване на правилник за използването на тези забавни, само че и рискови транспортни средства.

За да понижим броя на случаите с електрически тротинетки и скутери, ДАЗД приканва всички, които ръководят такива, да употребяват защитни каски, наколенки и налакътници, както и да се движат по подобаващи за това терени със съобразената за това скорост ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР