Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) обяви, че

...
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) обяви, че
Коментари Харесай

Инспектори тръгват на предколеден лов за опасни фойерверки

Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) разгласи, че стартира към този момент обичайна кампания  “БЕЗОПАСНА КОЛЕДА ”.  От понеделник инспектори от ДАМТ потеглят на инспекции по молове, магазини, базари и пазари. Фокусът ще е върху три групи артикули: детски  играчки и карнавални костюми; светещи гирлянди;  пиротехнически изделия - фойерверки, бенгалски огън и други Ясно е за какво - тези артикули са измежду най-търсените по Коледа и Нова година. В същото време досегашните инспекции в предни години демонстрират, че тъкмо в търговията с тези продукти към празниците има доста нарушавания. 

Най-дребните прегрешения на продавачите са, че оферират артикули с неразбираем генезис и без указания за приложимост. Тежките случаи  -  главно при запалимите продукти, крият опасности за здравето.  

В миналогодишната “БЕЗОПАСНА КОЛЕДА ” екипите на надзорната организация са ревизирали към 1000 продукта. Ето систематизираните резултати:   

Различни " несъответствия " са били открити при 161 бр. играчки - от липса на маркировка за сходство и на данни за производителя/търговеца до сбъркани или непълни инструкции за приложимост.

При 123 типа гирлянди са били открити следните недостатъци - изчезнали данни за производител/вносител и съдебна експертиза маркировка, видими несъответствия с изискванията; никакви инструкции за употреба;

При пиротехниката ситуацията е било подобно  - неразбираем генезис и път на изделието, липса на инструкции за приложимост на български език и на знак съдебна експертиза, че изделието дава отговор на условията на Европейски Съюз.

" Анализът на резултатите от акцията през 2020 г.  показва, че на пазара в предпразничния интервал се популяризират артикули с несъответствия от невисок ценови клас. Често те са с неразбираем генезис. Проверките преди празниците са навременни и нужни, с цел да се подсигурява здравето и положителното въодушевление на потребителите ", разясняват от ДАМТН. 

“БЕЗОПАСНА КОЛЕДА 2021 ” ще продължи до 22 декември.

При съществуване на несъответстващи артикули инспекторите ще издават Заповеди за прекъсване на тяхното разпространяване.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР