Държавната агенция за бежанците (ДАБ) отказа за трети път закрила

...
Държавната агенция за бежанците (ДАБ) отказа за трети път закрила
Коментари Харесай

България за трети път отказа закрила на човек на Саакашвили

Държавната организация за бежанците (ДАБ) отхвърли за трети път протекция на грузински жител, който се притеснява от гонене в страната си. Новината заяви адвокатката на пострадалия Велика Андонова.

е някогашен почитан чиновник на грузинските служби за сигурност от времето на президента Михаил Саакашвили, пристигнало на власт през 2003 година след така наречен Революция на розите.

Управлението на Саакашвили беше оповестило война на престъпността и корупцията в страната, както и на съветската опасност. То се счита за проевропейската и пронатовска власт на Грузия до 2013 година, когато ръководството минава в ръцете на милиардера Бидзина Иванишвили и неговата партия „ Грузинска фантазия “, арестувала над 100 министри и длъжностни лица всред своите прародители.

Самият Саакашвили от близо два месеца е в родната си страна. През ноември той беше оповестил гладна стачка в отговор на, на които, по думите му, е подложен в ареста.

Българската ДАБ явно не намира връзка сред метода, по който Грузия третира някогашния президент на страната и членовете на неговото държавно управление, и молбата за протекция, подадена в България от Йосиф Топуридзе, сподели юрист Андонова.

От ДАБ не бяха открити за неотложен коментар.

Полковник Йосиф Топуридзе е някогашен зам.-директор на грузинските служби за сигурност. Той е от директните реализатори на политиката за нулева корупция, оповестена през 2003 година от Саакашвили.

Отказът на ДАБ от вторник идва седмица преди съвещанието на Апелативния съд, който ще прегледа случая. По-рано Административният съд на София-град изиска организацията да даде протекция на Топуридзе. Решението беше обжалвано от прокурорите и на 22 декември ще се гледа на втора и последна инстанция. Но в това време ДАБ издаде трети отвод от протекция на грузинеца.

Докато очакваше решението на ДАБ Топуридзе беше задържан и обичай от полицията в София при странни условия, които беше съумял да снима с телефона си.

Йосиф Топуридзе е от тези представители на екипа на Михаил Саакашвили, които съумяват да изоставен страната, откакто властта минава в ръцете на партията „ Грузинска фантазия “. Той отпътува за Турция, откъдето по-късно влиза в България и през 2019 година подава първата си молба за протекция пред ДАБ.

Преди да получи първия си отвод, той е задържан на територията на самата организация в София и ден по-късно е освободен. От ДАБ не разясниха съответния случай.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР