Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) за поредна

...
Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) за поредна
Коментари Харесай

Безопасно лято: ДАМТН проверява пояси и жилетки в търговската мрежа

Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) за поредна година стартира кампанийна инспекция под мотото " Безопасно лято 2023 година ".

Проверки ще се правят от инспектори на Главна дирекция „ Надзор на пазара “ (ГДНП) при ДАМТН, в търговски обекти в цялата страна. Тази година в обсега на акцията е планувано да се ревизират плавателни средства за образование по плуване – пояси за ръце и жилетки.

Кампанията започва през днешния ден и ще продължи до 28 юли.

Нейната цел е да се извърши инспекция за осъществяване условията на Закон за техническите условия към продуктите (ЗТИП) и Наредба за значителните условия и оценяване сходството на персоналните защитни средства (НСИОСЛПС) и Регламент (ЕС) 2016/425 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 година по отношение на персоналните защитни средства. Инспекторите ще ревизират за съществуване на „ съдебна експертиза “ маркировка за сходство, трайно нанесена маркировка за идентификация върху поясите за ръце и жилетките на български език, която да съдържа информация и предупредителни текстове, по отношение на вярната им и безвредна приложимост, название и адрес на икономическия оператор пуснал продуктите на пазара, указания за приложимост и информация за сигурност на български език, декларация за сходство, която би трябвало да съпровожда продуктите.

За откритите нарушавания по време на акцията, инспекторите на ДАМТН ще подхващат законосъобразни дейности.

В рамките на акцията, през 2022 година са тествани общо 380 броя пояси за ръце. От тях, без несъответствия са 161 продукта, а 219 броя са с установени нарушавания, като липса на маркировка за сходство „ съдебна експертиза “, липса на указания на български език, липса на наложителни предупредителни текстове, свързани с безвредната приложимост или без превода им на български език, не се съпровождат от декларация за сходство, както и без превод на български език, липса на информация за название и адрес на икономическия оператор, пуснал продуктите на пазара.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР