Държавите от НАТО обещаха да увеличат военните си разходи, личи

...
Държавите от НАТО обещаха да увеличат военните си разходи, личи
Коментари Харесай

НАТО пак заговори за пари, но България изостава от целта

Държавите от НАТО дадоха обещание да усилят военните си разноски, проличава от заключителния документ на срещата на високо ниво в Брюксел през днешния ден. 

" Колективно и поотделно сме ангажирани с по-нататъшно възстановяване на салдото при разпределянето на разноските и отговорностите н (...) Очаква се, че 10 членове на НАТО тази година ще похарчат за защита 2% от своя БВП или повече. Две трети от членовете възнамеряват да доближат индикатора 2% през 2024 година ", се споделя в декларацията.

България е покрай междинното ниво на разноски в НАТО, което е 1,6% от Брутният вътрешен продукт. Седем страни са достигнали и леко са надминали задачата от 2%. Три страни са " отличнички " - Хървати с 2,8%, Съединени американски щати с 3,5% и Гърция с 3,8%. Най-зле по този индикатор се показват Люксембург с 0,5% и Испания с 1%, която прочее ще бъде идващ хазаин на среща на високо ниво през 2022 година Тогава НАТО ще би трябвало да одобри нова Стратегическа идея, чието създаване бе предоставено на генералния секретар Йенс Столтенберг.

Постигнато бе единодушие за групова защита против хибридните закани. " В случай на хибридна война Съветът (на НАТО) може да вземе решение за използване на член 5 (за групова отбрана) от Вашингтонския контракт, както е при положение на въоръжено нахлуване ", написа в документа.

За първи път в историята си НАТО съгласува проект за отбрана на климата и ще работи за понижаване на отделянето на нездравословни излъчвания от военните структури. Това ще се отнася както за военното произвеждане, по този начин и за ученията на терен.

Потвърдено бе обещанието НАТО да не разполага в Европа нуклеарни ракети с наземно базиране.

Също по този начин бе доказано обещанието от срещата в Букурещ през 2008 година Украйна и Грузия да бъдат признати някой ден в НАТО, само че без конкретни срокове.

За Афганистан се споделя, че няма да бъде зарязан след изтеглянето на НАТО, тъй като ще продължи да получава финансова и логистична помощ.

На срещата Турция се оплака, че не усеща задоволителна съюзническа взаимност в битката си с тероризма.
  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР