Държавите от Европейския съюз, които не искат мигранти, ще трябва

...
Държавите от Европейския съюз, които не искат мигранти, ще трябва
Коментари Харесай

Пакт за миграцията в ЕС: Страни, които не искат мигранти, ще плащат на другите

Държавите от Европейския съюз, които не желаят мигранти, ще би трябвало да заплащат на останалите, които ги одобряват. Това планува новият Пакт за миграцията и убежището, утвърден през днешния ден от европейските институции.

Пактът реформира напълно в този момент настоящите правила. Целта е да се усъвършенства контролът и идентификацията на мигрантите и претендентите за леговище още на външните граници на Съюза.

Предвидени са и по-бързи процедури за връщане към страните на генезис при отвод за престояване в Европейски Съюз.

Три нощи и два дни Народното събрание, страните членки и Комисията преговаряха непрестанно и съумяха да реализират съглашение по пет значими законодателни оферти - част от Пакта за миграцията. След повече от 10 години безуспешни опити за промяна на политиката за миграцията и убежището Европейският съюз за първи път реализира прогрес.

" Днес е в действителност исторически ден. Обградена съм от сътрудници, които не са спали дни и нощи. За мен персонално това е доста прочувствен миг, аз пристигам от остров в Средиземно море и доста добре знам какъв брой е значимо, че най-сетне одобряваме Пакта за миграцията и убежището. Това евентуално е най-важното законодателно решение за този мандат ", съобщи Роберта Мецола, ръководител на Европейския парламент.

Новите правила вкарват наложителна инспекция и бърз скрининг на мигрантите и търсещите леговище по външните граници на Европейски Съюз. Предвижда се наложителна лицева идентификация и снемане на пръстови отпечатъци. Ще се ревизира здравословното положение на тези, които желаят да влязат в Европейски Съюз и дали те съставляват опасност за сигурността.

" Всички, които биха могли да получат леговище в Европейски Съюз, би трябвало да минават по външните граници през наложителни процедури за бърза обработка на молбите им. Предвидени са ефикасни връщания в страните на генезис за тези, които нямат законно съображение до получат европейска отбрана ", добави Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейската комисия.

Новият Пакт за миграцията вкарва по този начин наречената " наложителна взаимност " с страните, подложени на засилен миграционен напън. Останалите би трябвало да избират по какъв начин да им оказват помощ - или като одобряват мигранти, или като заплащат финансови обезщетения, с цел да не одобряват.

За всяка страна всяка година ще бъде определяна квота за броя на мигрантите или търсещите леговище, които може да одобри. Очакванията са новите по-ясни правила доста да лимитират броя на незаконните мигранти в Европейски Съюз.

" Мисля, че страните членки доста добре схващат, че всички ще завоюват, в случай че си оказват помощ една на друга и всички ще са губещи, в случай че откажат да го вършат ", сподели още Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи.

Новите правила за миграцията плануват и въвеждане на още по-строги правила при спешни обстановки, свързани с повишен миграционен напън. Очаква се Пактът дефинитивно да бъде признат и да влезе в действие във всички страни на Европейски Съюз преди евроизборите следващата година.

Последвайте ни във и Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР