Държавите дават приоритет на киберсигурността и развиват умения за защита

...
Държавите дават приоритет на киберсигурността и развиват умения за защита
Коментари Харесай

Цялостно проучване на силните и слабите страни на киберпространството на Индия и Пакистан

Държавите дават приоритет на киберсигурността и развиват умения за отбрана на своята жизненоважна инфраструктура, цифрови активи и персонални данни вследствие на възходящото значение на киберпространството в актуалния свят. Не вършат изключение Индия и Пакистан, два съседа с нуклеарно оръжие, които имат бурно минало.

Това изследване съпоставя техните кибер благоприятни условия в огромна дълбочина и прави оценка компликациите на Пакистан и тревожните условия.

През последните няколко години Индия доста усили своите кибер благоприятни условия. Индийското държавно управление направи обилни вложения в проучвания, обучение и инфраструктура, свързани с киберсигурността.

Отдадеността на Индия към отбраната на своето киберпространство е показана посредством основаването на Националния координатор по киберсигурност (NCSC), Индийския екип за компютърно реагиране при изключителни обстановки (CERT-In) и Националният център за отбрана на сериозната осведомителна инфраструктура (NCIIPC).

Развитието на кибернетичния потенциал на Индия също беше доста подкрепено от частния бранш. Чрез проучвателен, развойни и консултантски услуги организации като Infosys, Wipro и Tata Consultancy Services доста усъвършенстваха средата за киберсигурност.

Освен това, с над 100 000 души, работещи в промишлеността, Индия може да се похвали със забележителен набор от гении от експерти по киберсигурност.

От друга страна, кибер опциите на Пакистан са към момента в ранните етапи на развиване. Националният център за киберсигурност (NCCS) и Екипът за компютърно реагиране при изключителни обстановки (PK-CERT) са единствено две скорошни достижения за нацията. Разходите на Индия за киберотбрана обаче са по-малко от тези старания.

С малко компании, интензивно ангажирани с проучвания и разработки в региона на киберсигурността, частният бранш на Пакистан също изостава от индийските си сътрудници.

Националният набор от специалисти по киберсигурност е по-малко, в сравнение с би трябвало да бъде, а неналичието на мощна киберзащита направи пакистанските цифрови активи податливи на прониквания.

Индия влага в основаването на офанзивни кибер принадлежности и способи, което докара до устойчиво възстановяване на нейните качества за кибер война.

Твърди се, че нацията е взела участие в интервенции за кибершпионаж против своите противници, изключително Пакистан. Акцентът на индийското държавно управление върху усилването на своите качества за кибервойна и събиране на информация разтревожи Пакистан и други близки страни.

Въпреки че Пакистан също е упрекнат в осъществяване на хакерски атаки против Индия, специалисти считат, че уменията на Пакистан в тази област са по-малко напреднали от тези на Индия.

Кибератаките на Пакистан са ориентирани най-много към жизненоважна инфраструктура, военни мрежи и държавни уеб страници в Индия. Въпреки това хакерската атака на Пакистан има доста непретенциозен резултат заради неналичието на високо развити хакерски атаки.

Пакистан има голям проблем вследствие на разширяващата се бездна в кибернетичния потенциал сред Индия и Пакистан. Пакистан ще има компликации да отбрани цифровите си активи и да стартира ефикасна кибернетична атака против своя комшия, защото киберзащитата на Индия става все по-напреднала.

Лошата рамка за киберсигурност в Пакистан има и стопански последствия. Кибератаките не престават да съставляват риск за цифровата стопанска система на нацията, която е от значително значение за нейния напредък и развиване.

Кибератаките имат капацитета да причинят финансови загуби, вреди на жизненоважна инфраструктура и загуба на религия в цифровите услуги, като всичко това може да попречи на икономическото развиване на Пакистан.

Поради неналичието на кибер качества на Пакистан, националната сигурност е застрашена, защото кибер войната играе по-голяма роля в актуалния спор.

Стабилността и сигурността на Пакистан може да пострада доста, в случай че хакерска атака против неговата жизненоважна инфраструктура, военни системи или държавни системи е сполучлива.

Предприети са мудни и разпръснати дейности в отговор на възходящата киберзаплаха. Правителството би трябвало да даде на киберсигурността главен приоритет и да сътвори изчерпателен народен проект за справяне с компликациите. Пакистан може да предприеме следните дейности, с цел да запълни празнината и да усъвършенства своите кибер качества:

За да се оправи сполучливо с киберпроблемите, пред които е изправен, Пакистан би трябвало да усъвършенства актуалните си киберинституции и да сътвори нови.

Основен приоритет би трябвало да бъде увеличението на потенциала и опциите на NCCS и PK-CERT, както и основаването на цялостна национална тактика за киберсигурност.

Пакистан би трябвало да направи вложения, с цел да сътвори сигурна инфраструктура, която може да отбрани против хакерски атаки. Това включва разпределение на средства за научноизследователска и развойна активност, позволяване на публично-частно съдействие и поощряване на нововъведенията в региона на киберсигурността.

За киберотбраната на Пакистан е от значително значение да се обърне внимание на дефицита на дипломиран личен състав за киберсигурност.

За да развие работна мощ, способна да се бори с нови кибер рискове, нацията би трябвало да влага в стратегии за обучение и образование по киберсигурност.

За да усъвършенства своите кибернетични качества, Пакистан би трябвало нападателно да търси задгранично партньорство и съдействие. Чрез съдействие с интернационалните сътрудници нацията може да получи достъп до авангардни технологии, да обменя най-хубави практики и да основава ефикасни киберстратегии.

В подтекста на съперничеството сред Индия и Пакистан е извънредно значимо и двете народи да подхващат дейности за повишение на доверието и да дефинират стандарти на държание онлайн.

Това може да включва задължения за възпиране от офанзиви на жизненоважна инфраструктура и съдействие за битка с онлайн заканите. Подобни дейности могат да усилят доверието сред двете страни, като в същото време понижат вероятността от кибер ескалация.

Притеснителен сюжет за Пакистан е показан посредством сравняване на киберспособностите на Индия и Пакистан. Пакистан би трябвало да предприеме незабавни ограничения за превъзмогване на своите киберуязвимости в светлината на разширяващия се дефицит на кибернетични качества, както и на последствията за стопанската система и националната сигурност.

Пакистан може да договаря в комплицираната кибер среда и да пази ползите си в киберпространството посредством подсилване на институциите, вложение в инфраструктура и проучвания, разширение на образованието по киберсигурност, търсене на интернационално съдействие и предприемане на стъпки за повишение на доверието с Индия.



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ 

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР