Държавите-членки са отговорни за провеждането на разследване при насилие срещу

...
Държавите-членки са отговорни за провеждането на разследване при насилие срещу
Коментари Харесай

Европейската комисия: Трябва да има разследване при случаи на насилие срещу журналисти

Държавите-членки са виновни за провеждането на следствие при принуждение против публицисти по време на демонстрации. Това споделиха от Европейската комисия във връзка случаите на потърпевши публицисти по време на в София, съобщи Българска национална телевизия.
От Еврокомисията припомнят, че публицистите би трябвало да могат да правят работата си, даже по време на демонстрации. В Брюксел наблюдават деликатно събитията в България. Според Еврокомисията по време на митингите няма място за принуждение, а използването на мощ би трябвало да бъде пропорционална.
 Европейските социалисти и демократи поддържаха протестиращите Европейските социалисти и демократи поддържаха протестиращите
Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент застанаха зад настояванията на протестиращите българи в публично известие,...
“Европейската комисия има вяра, че свободата на медиите е главен принцип в нашето общество и по тази причина публицистите би трябвало да могат да работят в условия, които разрешават да си правят работата. В Евросъюза ние съблюдаваме правилата на правовата страна, имаме система, съгласно която държавите-членки са виновни за провеждането на следствия при случаи на принуждение против публицисти, както и за всевъзможни други за актове на принуждение по време на демонстрации “, споделя представителят на Европейската комисия Ерик Мамер.
От Еврокомисията припомниха, че не престават да наблюдават и осъществяването на промените в правосъдната система и битката с корупцията. В края на месеца Брюксел показа своя отчет за България в границите на новия механизъм за наблюдаване на спазването на правилата на правовата страна.
“Както казахме в последния отчет по Механизма за съдействие и инспекция, България е постигнала задоволителен прогрес, с цел да покрие уговорките, поети при присъединението към Европейски Съюз. Но в това време би трябвало да подсигурява продължаването и осъществяването на нужните промени. Как ще стане това? Ние чакаме такива гаранции от основания в страната постмониторингов съвет. В същото време работим с България в границите на новия Механизъм за съблюдаване на принпиците на правовата страна, който ще даде опция на Комисията да оцени работата на страната по реализиране на нужните промени “, декларира Кристиян Виганд, представител на Европейската комисия.
Междувременно водачът на ПЕС Сергей Станишев разиска обстановката в България с ръководителя на Европарламента Давид Сасоли. И двамата считат, че правото на митинг би трябвало да бъде уважавано, а полицейското принуждение е недопустимо. Групата на социалиситте и демократите в Екологичен потенциал изрази взаимност с протестиращите в България и заяви, че ще изиска спор в пленарна зала за събитията в страната.
 Твърденията, че Министерство на вътрешните работи преднамерено е арестувало и тормозило избрани хора от митинга, стават доста мощни Твърденията, че Министерство на вътрешните работи преднамерено е арестувало и тормозило избрани хора от митинга, стават доста мощни
„ Това, което видях, беше брутална полицейска експанзия, провокирана от политическа принуда ”. В това е уверен Борислав Сандо...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР