Държавите членки на Европейския съюз подкрепиха забрана за унищожаване на

...
Държавите членки на Европейския съюз подкрепиха забрана за унищожаване на
Коментари Харесай

Страните от ЕС подкрепят забрана за унищожаване на непродадени дрехи

Държавите членки на Европейския съюз поддържаха възбрана за заличаване на непродадени облекла в опит да лимитират отпадъците от текстилната индустрия, която е виновна за една пета от излъчванията на парникови газове в блока, съобщи " ".

Почти 6 милиона тона текстил се изхвърлят от жителите на Европейски Съюз всяка година, само че единствено една четвърт от тях се рециклират, съгласно оценки на Европейската комисия.
Забраната обаче идва в миг, когато водачи от промишлеността и политици предизвестяват, че прекалено много екологични регулации рискуват да задушат европейските стопански системи. Френският президент Еманюел за " регулаторна пауза " за нови екологични ограничения, тъй че Европа да може да се концентрира върху използването на съществуващите закони. Артикулите, които се връщат от потребителите в магазините, са комплицирани за обработка от търговците на дребно и постоянно се изхвърлят или унищожават. Дизайнерските марки също постоянно унищожават нежелани артикули, с цел да предотвратят появяването им на черния пазар. Британският търговец на дребно Burberry разкри, че е изгорил непродадени артикули на стойност 28.6 милиона паунда през 2018 година, процедура, която по-късно приключи след отрицателни реакции.

През март предходната година Брюксел показа проект за поощряване на преработването и повторната приложимост на артикули в блока. В него се отбелязва, че " унищожаването на непродадени потребителски артикули, като текстил и обувки " се е трансформирало в " необятно публикуван екологичен проблем " заради бързото повишаване на онлайн продажбите.

 Вредно за климата: над половината нови облекла се изхвърлят Вредно за климата: над половината нови облекла се изхвърлят

Комисията обаче не забрани категорично унищожаването на непродадени облекла, а вместо това изиска всички огромни компании да рапортуват за количествата изхвърлени артикули.

Държавите членки на Европейски Съюз в петък са застанали зад по-твърд метод, подкрепяйки съответна възбрана за заличаване на " облекло или аксесоари за облекла ", съгласно план на предлагането, забелязан от " Файненшъл таймс "

Това е било реализирано макар напъните по-рано през седмицата на страни като Швеция, която е дом на колоса в търговията на дребно H&M, да отстранен възбраната от текста.

Франция, Германия и Нидерландия са били измежду страните, настояващи за включване на предлагането в новите, по този начин наречените " условия за екодизайн ", избрани от Европейски Съюз.
Според посланик има риск преработването или обработката на облекла, с цел да се предотврати унищожаването им, да увеличи цените за потребителите.
Според плана дребните предприятия ще бъдат освободени от възбраната, а приблизително огромните, тези с до 249 чиновници и с годишен оборот под 50 милиона евро, ще получат повече време за пригаждане. Подробностите към момента се разискват.

Предложението ще би трябвало да бъде подписано от министрите на Европейски Съюз и в съгласие с Европейския парламент, преди да стане закон. Очаква се страните членки да гласоподават текста на 22 май.

Предложенията за " екодизайн " включват също " паспорт на продукта ", който да дава информация за това по какъв начин са направени продуктите и условия към онлайн магазините.

Няколко страни членки, в това число Франция, към този момент са приели закони, забраняващи унищожаването на потребителски артикули.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР