Държавите-членки на ЕС постигнаха съгласие по важен закон за възстановяване

...
Държавите-членки на ЕС постигнаха съгласие по важен закон за възстановяване
Коментари Харесай

Страните от ЕС дават зелена светлина на спорен закон за природата

Държавите-членки на Европейски Съюз реализираха единодушие по значим закон за възобновяване на естествените местообитания в Европа, макар че основният текст е изправен пред спомагателни провокации в Европейския парламент, съобщи Агенция Франс Прес.


Миналата година Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейски Съюз, предложи закона, който ще принуди 27-те страни членки да вкарат ограничения за възобновяване на най-малко 20 % от сушата и 20 % от моретата на Европейски Съюз до 2030 година

Проектът планува също по този начин, че до 2050 година би трябвало да има сходни ограничения за всички повредени екосистеми, в това число за горите, които се нуждаят от възобновяване.

27-те страни членки реализираха единодушие по проектозакона по време на среща на министрите на околната среда в Люксембург.

Съгласно предлагането, съобразено с историческото съглашение за биологичното многообразие, подписано на конференцията на страните по Конвенцията за биологичното многообразие предходната година, страните от Европейски Съюз би трябвало да подхващат ограничения до 2030 година за възобновяване на 30 % от местообитанията в екосистемите, които са в неприятно положение, по-късно 60 % до 2040 година и 90 % до 2050 година

Шведският министър на околната среда Ромина Пурмохтари съобщи, че Швеция, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, " има вяра, че в този момент сме намерили верния баланс ".

" Това е добър закон ", съобщи немският ѝ сътрудник Щефи Лемке. " Ясно е, че селското стопанство и горската стопанска система зависят от това природата да остане непокътната ", добави той.

Споразумението смекчава някои от първичните оферти с по-голяма еластичност, само че все пак беше приветствано от екологичните групи.

Отстъпките, обаче, не бяха задоволителни, с цел да убедят някои държави-членки като Австрия, Белгия, Нидерландия, Полша и Швеция, които отхвърлиха да поддържат закона.

Скандинавските страни са загрижени за въздействието върху мощната горска индустрия, до момента в който Нидерландия искаше да се обърне по-голямо внимание на интензивните аграрни региони или гъсто обитаемоте райони.

В Народното събрание на Европейски Съюз десните и крайнодесните членове на Екологичен потенциал се опълчват остро на проектозакона, който съгласно тях може да заплаши селскостопанското произвеждане.

Най-голямата партия в Народното събрание, ЕНП, не съумя да спре утвърждението на закона предходната седмица, само че той ще бъде подложен на с напрежение гласоподаване от органа през юли, което слага под риск опцията за започване на договаряния сред държавите-членки и евродепутатите за одобрение на окончателния закон. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР