Държавите членки на ЕС и членовете на ЕП постигнаха предварително

...
Държавите членки на ЕС и членовете на ЕП постигнаха предварително
Коментари Харесай

Европа ще позволи на правителствата да намалят дълга си – ето как

Държавите членки на Европейски Съюз и членовете на Екологичен потенциал реализираха авансово съглашение за поправяне на строгите фискални разпореждания на блока, като дават на държавните управления по-голяма еластичност при ръководството на дълга и оферират тласъци за увеличение на обществените вложения в области като битката с изменението на климата, индустриалното развиване и сигурността.

Преразглеждането на Пакта за непоклатимост и напредък, който датира от две десетилетия, е в отговор на изключителните стопански провокации, пред които са изправени някои страни от Европейски Съюз по време на етапа на възобновяване от пандемията, в комбиниране с амбициозните цели, сложени за екологични начинания, промишлен прогрес и отбранителни тактики в границите на блока.

Актуализираните регламенти откриват нови критерии за понижаване на недостига и ръководство на дълга, въпреки и с по-малко амбициозни цели спрямо предходните издания.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис акцентира смисъла на адаптирането към актуалната икономическа и геополитическа динамичност, като съобщи, че модифицираните правила ще обезпечат на страните членки изясненост и предвидимост във връзка с фискалните им тактики през идващите години. Той посочи капацитета на тези правила да покачат фискалната резистентност и да подтикват устойчивия напредък посредством поощряване на вложенията и структурните промени.

Евродепутатът Маргарида Маркес изрази оптимизъм във връзка с съглашението, като означи, че един по-нюансиран и средносрочен метод, комбиниран с нараснала национална ангажираност, ще даде опция на страните членки да заобикалят ограниченията за строги икономии.

Съгласно обновените разпореждания на страните с несъразмерен дълг се дават удължени периоди за последователно понижаване на съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт, като се изисква то да понижава годишно с 1%, в случай че надвишава 90% от Брутният вътрешен продукт, и с 0.5%, в случай че спада сред 60% и 90% от Брутният вътрешен продукт.

Освен това страните с недостиг, преизпълнен 3% от Брутният вътрешен продукт, са задължени да понижават този недостиг на половина в интервали на икономическа агресия, като по този метод основават фискален буфер против бъдещи стопански спадове.

Освен това разноските за защита към този момент ще се включват в оценката на Комисията за високия недостиг на дадена страна – основание, което бе ускорено от неотдавнашните геополитически събития, като да вземем за пример нахлуването на Русия в Украйна.

Преразгледаните правила дават на страните членки седемгодишен интервал, продължен от досегашните четири години, за използване на ограничения за понижаване на дълга и недостига, считано от 2025 година Държавите с несъразмерен дълг обаче не са задължени да го сведат под 60% от Брутният вътрешен продукт до края на седемгодишния интервал, стига да показват надеждна траектория на понижаване на дълга.

За да може предварителното съглашение да бъде приложено през идната година, е належащо то да бъде публично утвърдено от страните от Европейски Съюз и от Европейския парламент.

Източник

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР