Държавата забранява приготвянето и предлагането на пържени храни, торти, вафли

...
Държавата забранява приготвянето и предлагането на пържени храни, торти, вафли
Коментари Харесай

Държавата забрани тортите и вафлите в детските градини

Държавата не разрешава приготвянето и предлагането на пържени храни, торти, вафли и бонбони в детските градини, домовете за деца и детските лагери. Забраната е записана като смяна в наредбата за здравословното хранене на децата, които са на възраст от 3 до 7 години.

Новите текстове плануват консумирането на най-малко три типа пресни плодове и пресни зеленчуци седмично, айран без добавена сол и на конфитюри с екстра качество. Децата няма да могат да хапват и морски блага, като миди, раци и калмари, защото ще се позволява само потреблението на риба.

Досега разпоредбите за здравословно хранене в детските заведения позволяваха банкет на пържени храни, както и на торти, пасти, сладкиши, вафли и бонбони до два пъти седмично. В плана на наредбата отпада опцията за сладките произведения, а потреблението на пържено се не разрешава. Въвежда се условие децата да хапват най-малко по 3 типа пресни плодове и още толкоз типа пресни зеленчуци седмично, а подкрепителната закуска преди обяд към този момент ще може да бъде и от зеленчуци, само че без добавена сол или захар.

Предлага се нова група храни, наречени добавени мазнини, която включва растителни и млечни масла, а приемът на мазнини се лимитира до там, че те да бъдат сред 25 и 35 % от енергийната стойност на храната. Подобни ограничавания има за захарта - до 10 % от цената на храната, и за солта - до 4.5 грама дневно, осведоми "Дарик ".

Според новите текстове децата би трябвало да употребяват пълнозърнести артикули най-малко 5 пъти в седмицата, да ядат конфитюри и мармалади единствено с екстра качество, сирене, кашкавал и извара - единствено от краве мляко, а месото да няма тлъстини и да не е обработено по различен метод, с изключение на охладено. Няма да се позволяват фабрично приготвени кайма, кюфтета и кебапчета. В наредбата са написани и целесъобразни храни в количества, съобразени с възрастта на децата, като децата са разграничени на две групи - от 3 до 4 години и от 5 до 7 години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР