Държавата трябва да е партньор на бизнеса в намирането на ...

Държавата трябва да е партньор на бизнеса в намирането на

Радев към бизнеса: Искате брутална намеса на държавата в икономиката

Държавата би трябвало да е сътрудник на бизнеса в намирането на решавания за превъзмогване на енергийната рецесия, само че би трябвало и доста деликатно да се вземат тези решавания. Това съобщи държавният глава Румен Радев пред работодателските и синдикалните организации, шефове на държавни енергийни сдружения, КЕВР, и министри от служебния кабинет.

" До скоро бяхте труженик за минимална интервенция на страната в стопанската система. Сега оферирате брутална интервенция и връщане към други исторически времена ", обърна се президентът към председателя на АИКБ Васил Велев. Шефът на бизнес организацията за следващ път покаже настояването на работодателите част от големите доходи и печалби, които " АЕЦ Козлодуй " осъществя от скока на стойността на електрическата енергия, да бъдат разпределени към предприятията, които изнемогват в покриването на енергийните си разноски.

" Ситуацията е невиждана. Само за няколко месеца стойността на електрическата енергия за бизнеса скочи три пъти. Предложените досега компенсационни ограничения от служебния кабинет не правят работа. Единствената работеща бърза мярка е свърхпечалбата на АЕЦ Козлодуй да бъде разпределена към консуматорите, тъй като другояче животът ще спре ", сподели Велев. Той уточни, че тази година атомната централа към този момент е осъществила 1.8 милиарда лева свръхпечалба.

От друга работодателска организация-КРИБ, пък упорстват големите енергоемки предприятия вместо да купуват безценен ток на борсата, да се договарят непосредствено с АЕЦ Козлодуй и НЕК. Както стана ясно тези няколко дни, останалите бизнес сдружения скочиха против това настояване и го оповестиха за неприемливо деформиране на конкуренцията.

На форума служебният министър председател Стефан Янев и министрите на стопанската система, на енергетикати и на обществената политика изброиха ограниченията, които до момента кабинетът е предложил за подкрепяне на бизнеса. Една от тях са обещаните 50 лева отплата за всеки мегаватчас за перида октомври 2020 година-март 2021 година, за което ще са необходими към 650 милиона лв.. Те ще се обезпечат от нарасналите доходи на държавните енергийни сдружения, само че за задачата би трябвало актуализация на бюджета, а това може да стане преди декември, тъй като няма настоящо Народно заседание.

" Разделянето на пакетите за търговия на дълготрайния маркет на по-малки пакети не даде очаквания резултат ", призна министър председателят Стефан Янев. " Появиха се крайни консуматори, само че не задоволително. Не тъй като ограниченията не са положителни, а тъй като самият маркет, самите крайни консуматори не са подготвени за това. Те евентуално се нуждаят от регистрация на борсата, каквато нямат. ", каза Стефан Янев. 

Той уточни, че постепенно енергийната борса ще премине към търговия с дълготрайни доставки на ток, вместо  " ден напред ". Друга мярка, подхваната съвкупно с Комисията за енергийно и водно контролиране, е смяна на методиката на стойността на снабдител от финална инстанция, която е и най-високата стойност. Над 256 000 компании у нас заплащат на снабдител от финална инстанция, тъй като не са избрали различен снабдител. От 1 ноември тази методика ще влезе в действие, като плановете са, че ще спести от 15 до 30 лв. понижение на мегаватчас, само че бизнесът обяви, че това е извънредно незадоволително на фона на стойностите от над 300 лв. за мегаватчас.

Започнало е и разглеждане на лицензионния режим за търговцитe, за да се избегнат всевъзможни подозрения, за спекулативни покупко-продажби на енергийната борса, регистрира енергийният министър Андрей Живков.

Министерството на стопанската система ще обезпечи в допълнение на бизнеса 60 млн. лева. безвъзмездна помощ за оборотни средства. Средствата обаче ще са за подкрепяне единствено на малки предприятия с обороти 500 000 лева, т.нар " големите малки ".  " Ще подпишем съглашение за ново наддоговаряне за оборотни средства и се надявам до края на седмицата да сме подготвени. До месец компаниите ще могат да получат парите ", даде обещание министърът на стопанската система Даниела Везиева.

Синдикатите се опълчиха на изземването на свърхпечалби и настояха стойностите на доставчиците от финална инстанция да бъдат обвързани с стойностите на производителите на ток и ЕРП-та. Профсъюзите приканиха да се подхващат още занапред ограничения за подкрепяне на семействата, тъй като от 1 януари се чака ценови скок на катарама и за битовите клиенти. Сред ограничения съгласно синдикатите трябва да бъде повишаване на прага на беднотия, тъй че повече хора да получават енергийни помощи, спомагателни разноски за накърнимите формации след актуализация на бюджета, финансирани от спомагателните доходи от инфлацията, както и повдигане на минималната работна заплата на 700 лева още от 1 ноември.

" Само това им липсва на малките и междинните дружество в този момент-нарастване на минималната заплата ", реагира шефът на БТПП Цветан Симеонов. И попита: " Докога в България наред със обществено слабите ниска стойност на катарама ще заплаща междинната класа и богатите? "

От отговорите на ръковствата на БЕХ, Булгаргаз, енергийната борса и КЕВР стана ясно, че съвсем нито едно от настояванията на работодателските организации не може да бъда изпълнено, тъй като или е нарушаване на европейското законодателство, или изисква смени в български закони, само че няма парламент да ги гласоподава.

" Моля ви за виновно отношение и самообладание. Ще оповестим до седмица ограниченията за решение на казуса с високата стойност на електрическата енергия ", прикани служебният министър председател Стефан Янев. Той също се обърна към работодателите: " Ние не споделяме на бизнеса: ще ви помогнем, само че вие намалете стойностите ".

" България пропиля дълги години, в които не се откри храброст и предвидливост да се вземе нито едно от значение решаване в енергетиката ", сподели държавният глава Румен Радев. Той заключи, че е реализиран консенсус, че на първо мярсто в търсенето на решавания на енергийната рецесия е обществената търпимост за жителите, в следствие подпомагането на учебни заведения, лечебни заведения и други социални структури, в това число и жп превоза и на трето място-бизнесът.

Източник: segabg.com