Държавата спешно отпуска 3 млн. лв. за спасяване на розопроизводството.

...
Държавата спешно отпуска 3 млн. лв. за спасяване на розопроизводството.
Коментари Харесай

Фермери искат забрана за засаждане на нови масиви с рози

Държавата незабавно отпуска 3 млн. лева за избавяне на розопроизводството. Управителният съвет на Държавен фонд „ Земеделие “ утвърди средствата по схемата de minimis, за компенсиране на част от разноските за преправка на цвят от маслодайна роза, годишна продукция 2021 година

Финансовата поддръжка има за цел да подкрепи бранша на розопроизводството и розопреработката с оглед настъпването на идния интервал за бране на творби цвят от маслодайна роза и неговото изкупуване.

В края на февруари розопроизводители от цялата страна се събраха на митинг в Казанлък. Te предсказаха банкрути и настояха за помощ от страната преди старта на акцията по бране на розов цвят.

Апелираха и за

дотация до 250 лв. на декар за неизкупен розов цвят,

мораториум за засаждане на нови маслодайни насаждения и компенсации за хора, които ще отстраняват розовите си шубраци. Отделно упорстваха и за финансова поддръжка при изкупуването на розовия цвят от работещите дестилерии.

Дни преди митинга ръководителят на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България Христо Николов сигнализира, че тази година може да е нулева за сектора. Голяма част от розоварните в страната не имат намерение да вършат изкупна акция тази пролет. Причината е липса на финансов запас да закупят и преработят розов цвят. Отделно са залежалите количества от предишни акции. Ковид пандемията в допълнение се е отразила отрицателно на бизнеса с розово масло.

ДФЗ слага избрани условия при разпредерляне на дотацията от 3 млн. лева На подкрепяне подлежат предприятия, преработващи цвят на маслодайна роза (Дамасцена и Алба), регистрирани по Закона за маслодайната роза.

Размерът на помощта е 0,30 лв. на кг

модифициран цвят от маслодайна роза.

Преработвателите би трябвало да изкупуват маслодайна роза от стопаните на цена за 1 кг розов цвят, само че не по-ниска от 2 лева./кг без Данък добавена стойност, в размер не по-малко от 70% от размера през 2020 година Максималният размер на помощта, която може да получи един розопреработвател е не повече от 150 000 лева

Изискването за изкупен размер от 70% обаче е голям проблем. Към момента от 48 розопреработватели, 45 са декларирали размери сред 30 и 60 на 100. Някои даже са безапелационни, че няма да работят тази година, съобщи розопреработвателят Филип Лисичаров. Според него въпросният аршин е в противоречие с различен - лимитът за помощ на преработвател - не повече от 150 хиляди лв.. Той се надява с изработването на напътствията за приемане на помощта да бъдат поправени тези две несправедливости, защото поради тях по мярката ще могат да бъдат усвоени едвам 200 000 - 500 000 лв. вместо оповестените 3 млн. лева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР