Държавата ще затвори свързания с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ Брикел

...
Държавата ще затвори свързания с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ Брикел
Коментари Харесай

ТЕЦ "Брикел" ще бъде затворен

Държавата ще затвори обвързвания с предприемача Христо Ковачки Топлоелектрическа централа " Брикел " в Гълъбово поради замърсяване и до момента в който не отговори на екологичните условия и на европейските правила.

Това стана ясно след съвещанието на Министерски съвет в края на седмицата и от изявления на премиера в оставка Кирил Петков, и на министъра на околната среда Борислав Сандов. Сандов акцентира, че предприятието обезпечава към 1% от създадената електрическа енергия на България, по тази причина затварянето му не може да заплаши енергийната сигурност.

Премиерът в оставка на собствен ред дефинира откритите в " Брикел " нарушавания като " умопомрачаващи ". Преди няколко дни Петков бе на инспекция в ТЕЦ-а. Тогава бе оповестено, че е регистрирано замърсяване със серен диоксид 15 пъти над нормите, както и излъчвания, излизащи от места, от където не се допуска да се изпускат такива.

Информацията към ТЕЦ-а за затварянето му би трябвало да е изпратена в петък. По думите на министъра на околната среда " Брикетна фабрика " може да продължи да работи, както и да има топлоснабдяване в Гълъбово, в случай че се обезпечи пара от прилежащия Топлоелектрическа централа. Това съгласно Сандов може да стане за дни.
Реклама
" Става въпрос за няколко десетки метри тръба, с цел да може хората в Гълъбово да не останат без топла вода. Това е отговорност на притежателите ", съобщи Сандов пред Българска национална телевизия.
Проверките на министъра
Министърът на екологията в оставка добави, че има няколко съществени нарушавания на комплексното позволение на ТЕЦ-а, както и систематични нарушавания за минал интервал от време, а притежателите му не желаят и да модернизират предприятието.

По думите на Сандов е необичайно, че предприятието действа през тази година, откакто през предходната е работило над нормата за серен диоксид. От 15 декември предприятието е с ново сложно позволение, по което би трябвало да работи въз основата на най-хубави налични техники. Това се открива с протокол от районната екоинспекция, като подобен протокол липсвал. " Дори единствено това изискване е задоволително, с цел да не работи това дружество ", споделя Сандов. " То не желае да се преценява с новите условия ", счита още той.

Предприятието би трябвало и да работи с 80% въглища и 20% биомаса - т.е. плява. В докладите му се твърди, че работи 50 на 50, като при инспекция на място се открива, че употребява 100% на въглища. За сламата не се заплаща за нездравословни излъчвания, като от думите на Сандов излиза, че по този начин " Брикел " икономисва разноски за излъчвания.
Реклама
Сандов е уведомил премиера и за няколко спомагателни аспекта, свързани със собствеността и метода на работа, с спор на ползи или евентуално обтягане на " чадър " върху предприятието през последните години.

" Надявам се правоохранителните органи да свършат своята работа и да открият какви са действителните размери на сходно покровителстване ", сподели екоминистърът. Премиерът съобщи, че ще изиска информация от ДАНС кой е действителният притежател на централата.
Как ще проработи още веднъж
От " Брикел " обаче са безапелационни, че констатации за сходни нарушавания досега липсват и че до момента няма натрапен формален протокол от Регионална инспекция за опазване на околната среда Стара Загора и Хасково за осъществената инспекция преди седмица.

" Поради този факт оповестяваме истината, тъй като не считаме за обикновено в една правова страна да се прави избирателен пиар на гърба на частни сдружения, които освен са поръчител за българската енергийна сигурност, а и от които директно зависят 1300 работни места ", допълват от " Брикел ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР