Държавата ще търси неустойки за над 52 млн. лв. от

...
Държавата ще търси неустойки за над 52 млн. лв. от
Коментари Харесай

Собствениците на БМФ на съд за 52 млн. лв.

Държавата ще търси неустойки за над 52 млн. лева от притежателите на Параходство " Български морски флот " братята Кирил и Георги Домусчиеви за неизпълнени задължения по контракта за приватизация. Става дума за опазване на тонажа на корабите, за бройка на личния състав и за повишение на заплатите им до края на 2018 година, когато изтича десетгодишният надзор върху осъществяването на изискванията по договорката.

Дружеството " Кей Джи Маритайм Шипинг ", притежавано от " Адванс Пропъртис " на Домусчиеви, което държи 70% от БМФ, е било санкционирано поради тези нарушавания с над 52 млн. лева през септември 2019 година от Агенцията за обществените предприятия и надзор (АППК), в каквато се преобразува през октомври Агенцията за приватизация, твърди Медиапул. Санкцията за 52 252 446 лева обаче не е била платена в законово открития период и заради тази причина ведомството планува да заведе до дни иск против " Кей Джи Маритайм Шипинг " пред Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата. Именно тази глоба се пробваха да избегнат през 2016 година Домусчиеви, когато желаеха от Арбитражния съд на БТПП да се произнесе по разногласието им с тогавашната Агенция за приватизация и следприватизационен надзор за смяна на приватизационния контракт. Решението бе в интерес на притежателите на БМФ, само че създаваше предпоставки за несъблюдение и на редица други приватизационни контракти, измежду които и този за раздържавяването на " Булгартабак ", чиито цигарени заводи на процедура към този момент не работят, въпреки да не е минал 10-годишният наложителен интервал на работа.

След скандал в ръководещата коалиция и намесата на някогашния вицепремиер Валери Симеонов, решението в интерес на БМФ, което по тогавашни оценки щеше да им спести над 58 млн. лева санкция, бе обжалвано пред Върховния касационен съд. Той върна делото в БТПП за ново разглеждане и арбитражът приключи производството си по проблема тъй като внезапно откри, че няма подготвеност да го преглежда.

Срокът на 10-годишния интервал на следприватизационния надзор на контракта за приватизация на 70% от капитала на БМФ с " Кей Джи Маритайм Шипинг " изтече в края на 2018 година Според договора, до 30 юни 2019 година купувачът трябваше да регистрира осъществяването на поетите задължения. Той обаче не е направил това и му е наложена санкция от 11 хиляди евро, която е платена, обясниха от АППК.

Освен това за поредна десета година е било открито, че не се поддържа записаната в приватизационния контракт средносписъчна бройка на плавателния състав. Макар флотът, който допреди приватизацията е имал над 2800 чиновници, да е бил задължен да поддържа личен състав от 2360 заети сред 2012 и 2019 година, през 2017 година те са били единствено 907 души.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР