Държавата ще покрива разходите за обучение на 2264 студенти по

...
Държавата ще покрива разходите за обучение на 2264 студенти по
Коментари Харесай

Държавата финансира 2264 студенти, ако имат договори с фирми

Държавата ще покрива разноските за образование на 2264 студенти по значими за развиването на страната специалности, в случай че имат подписани контракти с работодатели през академичната 2023/2024 година.

Такива контракти със студенти могат да подписват 222 компании. Списъкът им беше одобрен от Министерския съвет през днешния ден.

Дружествата ще обезпечават стаж на студентите по съответната компетентност и ще им подсигуряват работно място след завършването. Бъдещите висшисти от своя страна се задължават да работят във компаниите откакто се дипломират.

Целта е да се усъвършенства връзката сред висшето обучение и потребностите на стопанската система и обществото и да се подтиква образованието по предпочитани за страната специалности, по _които има дефицит на висококвалифицирани фрагменти. За академичната 2023/2024 година са избрани 153 такива специалности, най-вече от областите,,Технически науки “ и „ Здравеопазване и спорт “.

Включените в листата работодатели са препоръчани от 7 министри - на стопанската система и промишлеността, на опазването на здравето, на енергетиката, на районното развиване и благоустройството, на земеделието, на превоза и известията и на околната среда и водите. Министърът на опазването на здравето е предложил лист с лечебни заведения от разнообразни райони в страната (държавни и частни) със деклариран дефицит на медицински експерти. Останалите министерства са присъединили в предложенията си частни и държавни сдружения от всички елементи на България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР