Държавата се отказва от идеята да отпадне таванът за новоотпуснатите

...
Държавата се отказва от идеята да отпадне таванът за новоотпуснатите
Коментари Харесай

Таванът на пенсиите ще се увеличи до 1200 лв. от 1 юни догодина

Държавата се отхвърля от концепцията да отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии от началото на идната година. За сметка на това обаче за всички към този момент отпуснати и нови пенсии оптималният размер ще се усили на 1200 лв. от 1 юли 2019 година За това се договориха синдикатите и държавното управление на среща при премиера Бойко Борисов, съобщи bTV.

Таванът сега е 910 лева

Заради повишаването на живота, което следва през зимните месеци с повишението на цените на газа, а от там на стоките и отоплението, синдикатите и ръководещите са се договорили, че енергийната помощ за обществено слабите ще бъде увеличена с 50%.

Третата сделка, която е реализирана, е заложеното за следващата година 10-процентно нарастване на заплатите за всички чиновници на бюджетна прехрана да не се прави „ на калпак”, а съгласно заслугите на чиновниците.

Според синдикатите има звена в другите ведомства, които се нуждаят от по-сериозно увеличение на заплатите. Затова към хората на терен те оферират да се насочат по-голяма част от 10-те %, а тези, които работят в администрацията и по кабинетите, да получат по-малко.

На срещата участваха министър председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на финансите Владислав Горанов и представители на синдикатите. Горанов посочи, че „ изчисленията не ни дават опция таванът да падне “.


Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР