Държавата със сигурност ще закрие създадената от правителството на ГЕРБ

...
Държавата със сигурност ще закрие създадената от правителството на ГЕРБ
Коментари Харесай

Държавата иска да поеме и частните запаси на горива

Държавата сигурно ще закрие основаната от държавното управление на ГЕРБ Държавна петролна компания. Но защото остава провесен въпросът със съхранението на горивата, които по закон всички компании, занимаващи се произвеждане и търговия, би трябвало да поддържат, се обмисля да се желае от тях да заплащат на страната, с цел да поддържа тези ресурси.

Това заяви вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова в отговор на депутатски въпрос в границите на представянето на проектобюджета за 2022 година в отрасловата парламентарна комисия във вторник.

" Безспорно е - Държавната петролна компания се закрива, и скоро ще внесем законопроект, обвързван със закриването ѝ ", разгласи Нинова.

" Обсъждаме компаниите, които са длъжни по закон да съхраняват ресурси, да заплатят това обвързване, тези ресурси под формата на средства, а страната да ги купува, съхранява и да отговоря, с цел да бъдат те безусловно обезпечени и да не зависят от частни ползи, от това коя компания дали ги съхранява, или не ", изясни тя по какъв начин вижда решаването на казуса с горивните ресурси.

" Понякога заниженият надзор в тази сфера демонстрира, че не всички си извършват задължението да пазят ресурси, сподели министърът. Затова ние считаме, че страната би трябвало да поеме огромния ангажимент, да ги обезпечи, страната има задоволително терени, където да ги съхранява, а компаниите, чието обвързване е това, да ги заплащат ", добави министърът на стопанската система и промишлеността.

Държавната петролна компания бе основана за да поеме държавните ресурси от нефт и горива и да ръководи базите, където те се съхраняват, а на даден стадий и да стартира за построява свои бензиностанции, за които някогашните финансов и стопански министри Владислав Горанов и Емил Караниколов обясняваха, че ще продават " евтини " горива. Първите такива обекти трябваше да проработят преди постоянните избори предходната пролет, на по този начин и не потеглиха.

Новите ръководещи обаче считат, че тази компания е изцяло непотребна и даже имаше импортиран от " Демократична България " законопроект за закриването ѝ в предходния парламент, само че до него не се стигна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР