Държавата предвижда да отпусне 1,74 милиарда лева за програматаМинистерството на

...
Държавата предвижда да отпусне 1,74 милиарда лева за програматаМинистерството на
Коментари Харесай

Започва ново безплатно саниране на жилищни сгради

Държавата планува да отпусне 1,74 милиарда лв. за програмата

Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) ще разгласява най-вероятно още през септември изискванията за кандидатстване по националната стратегия за енергийно възобновяване на обществени здания и многофамилни жилища. Това разгласи вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов пред.

Той изясни, че в Националния проект за възобновяване и резистентност са планувани 1.5 милиарда лева, а в допълнение от българската страна ще бъдат добавени още 240 млн. лева

Вече има и някои ясни параметри за кандидатстването по програмата за саниране - още веднъж ще е належащо съдружие на притежателите и енергиен паспорт на постройката.

"Документът, в който ще са разказани резултатите от енергийното и техническо проучване, ще покаже на притежателите кои са нужните ограничения за реализиране на най-висока енергийна успеваемост на блока ", сподели още Караджов.

Регионалният министър посочи, че санирането ще бъде 100% гратис само за подадените и утвърдени до края на март 2023 година заявки от етажната благосъстоятелност. След това всички, които бъдат утвърдени до края на 2023 година, ще получат 80% от средствата, а останалите 20% ще бъдат обезпечени от притежателите в постройката. Министър Караджов акцентира, че това е поради условията на Европейска комисия.

Той добави, че чака в новата акция да се реализира по-висок клас на енергийна успеваемост спрямо предходното саниране.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР