Държавата поема плащането на здравните вноски за спешна, доболнична и

...
Държавата поема плащането на здравните вноски за спешна, доболнична и
Коментари Харесай

Държавата поема пълните здравни осигуровки на украинските бежанци

Държавата поема заплащането на здравните вноски за незабавна, доболнична и извънболнична помощ на украинските бежанци. Това гласоподаваха на първо четене 156 депутати от болшинството с поддръжката и на 34 народни представители от опозицията - от редиците на ГЕРБ.

Други 16 депутати от партията на Бойко Борисов обаче се въздържаха дружно с 12 парламентаристи от Движение за права и свободи. Против поправките в Закона здравното обезпечаване гласоподаваха шестима от " Възраждане ".

Изострен звук и взаимни обвинявания съпътстваха дебатите, траяли повече от два часа и половина. Опозицията заедно скочи, че в законопроекта си ръководещите не изясняват от кое място ще пристигна финансирането на медицинските услуги за хората с бежански статут и краткотрайна протекция.

Пълното здравно обезпечаване на избягалите от войната в Украйна ще се покрие от преструктуриране в бюджета и от възможен фонд на Европейския съюз, както и от преструктуриране на евросредства по линия на оперативните стратегии, обясниха ръководещите. Решението с точния механизъм на финансиране ще се вземе от Министерския съвет след приемането на закона.

Липсата на конкретика предизвика опозицията да съобщи, че от Народното събрание се желае да даде " влажен " или " гумен щемпел " на нещо, което занапред ще се прецизира. От ГЕРБ, Движение за права и свободи и Възраждане упрекнаха още, че парите ще излязат от джоба на българските жители и от техните здравни вноски.

Мнозинството отхвърли и разгласи, че ще бъдат финансирани от европейски фонд, какъвто обаче към момента няма образуван.

От " Възраждане " разкритикуваха, че болшинството основава дискриминация по отношение на останалите бежанци и по отношение на българските жители, като предизвестиха, че в никакъв случай страната и НЗОК няма да може да събере здравните вноски от украинските бежанци, които с поправките в закона се вкарват в здравоосигурителната ни система.

" Ако беше правилно за милионите, които ни се изсипват по линия на Европейски Съюз, вносителите щяха да го запишат в законопроекта. Целта е да не се изясни, че една част ще ги платят българските данъкоплатци ", означи Петър Петров от " Възраждане ". Той добави, че евентуално средствата ще излязат от НЗОК и от бюджета на Министерство на здравеопазването.

" Ние не сме срещу поддръжката, единствената ни забележка е, че методът не е законодателно и правно изчистен. Нека бюджетната комисия да каже кой е източникът на финансиране, дали от запаса, дали от бюджета, от кое място ще дойдат тези пари? ", попита Хасан Адемов от Движение за права и свободи. Бившият обществен министър акцентира, че би трябвало да има законен метод на финансиране.

" Предлагате да сложим влажен щемпел върху плана и да предоставим на Министерски съвет да взема решение - но това е моделът на джипката, който отрекохме всички в тази зала ", възкликна националният фаворит.

След него тезата за гумения щемпел повториха Радомир Чолаков и Костадин Ангелов от ГЕРБ. " Правите една законодателна вакханалия в бранш " Здравеопазване ", което няма да реши въпросите на украинските бежанци ", сподели някогашният здравен министър. Той уточни, че в законопроекта не е указано, откакто стартират работа, по какъв начин ще се обезпечават бежанците. Няма по какъв начин да подкрепим на база на обещания за бъдещи, възможни пари от Европейски Съюз и преструктуриране на разноски, за които не се споделя от кое перо ще бъдат взети, прозвуча рецензията и от неговата уста.

От болшинството упрекнаха опозицията в двуличие - че декларира поддръжка за украинските бежанци, а не желае да утвърди здравното им обезпечаване да бъде поето от българската страна. Според Политическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия би трябвало да се работи в този момент и незабавно, останалото били детайлности. Като противен дефинира разногласието проф. Георги Михайлов, а Мартин Димитров от Демократична България се обърна към опозицията: " Ако сте " за ", за какво не предложихте различен вид? Когато си споделил, че искаш да окажеш помощ на тези хора, ти им помагаш - толкоз!Другото е двуличие ".

От болшинството приканиха ГЕРБ да смъкват лентичките със знамето на Украйна, откакто не желаят да поддържат закона, което предизвика препирня сред тях и социалистите.

ГЕРБ отвърна на Българска социалистическа партия с упрека, че тя поддържа Русия.

" Да, ПГ на Българска социалистическа партия поддържа декларацията на Народното събрание, която осъжда военните дейности в Украйна. Да, Българска социалистическа партия не поддържа глобите против Русия. И да, Българска социалистическа партия е срещу изпращане на военна помощ в Украйна ", отвърна ръководителят на групата Георги Свиленски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР