Държавата няма да изкупи 1.1 млн. тона зърно, каквито бяха

...
Държавата няма да изкупи 1.1 млн. тона зърно, каквито бяха
Коментари Харесай

Държавата ще изкупи по-малко количество зърно от предвиденото

Държавата няма да изкупи 1.1 млн. тона зърно, каквито бяха първичните планове, а по-малко количество. Причината е, че животновъдите са настояли да получат пари и сами да снабдят с нужните количества фураж.

Това разгласи аграрният министър Иван Иванов пред депутати от земеделската парламентарна комисия през днешния ден. Той не посочи какви тъкмо количества ще изкупи страната, само че уточни, че се е отказала да купува царевица и фуражна пшеница.

До 15 април би трябвало да завърши интервенцията, обяви министър Иванов. Депутати от земеделската комисия настояха да се вкара възбрана за експорт, тъй като до тогава няма да остане нищо за пазаруване. Министърът уточни обаче, че Еврокомосията недвусмислено предизвестила страната ни, че в случай че спре износа, ще бъде грубо глобена. На изразените опасения, че към този момент е изнесена хлебната пшеница, министърът отговори: " Ако се изнесли хлебната пшеница, то това ще е на гърба на целия български народ ".

Както стана известно първичната скица за изкупуване на зърното се провали, тъй като избраната за задачата компания " Сортови семена - Елит " се отхвърли с претекста, че няма потенциал за осъществяване на такава комплицирана интервенция. На нейно място е определена " Врана " - също държавна компания с принципал аграрното министерство. Тя ще оперира с утвърдените за тази интервенция 1.1 милиарда лева

Земеделският министър обясни, че са се отказали от опцията спомагателното количество зърно да бъде изкупено непосредствено от Държавния запас, тъй като в този случай би трябвало да се мине през актуализация на бюджета, което ще отнеме доста време. Държавният запас обаче ще окаже цялостна експертна поддръжка на чиновниците от " Врана " да осъществят договорката. Иванов към този момент разгласи, че за покупко-продажбите на Софийска стокова борса ще бъдат употребявани оторизираните брокери на Държавния запас, за което няма да се заплаща спомагателна комисиона.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР