Държавата не възнамерява да удължи валидността на винетките за леките

...
Държавата не възнамерява да удължи валидността на винетките за леките
Коментари Харесай

Валидността на винетките няма да бъде удължавана

Държавата не има намерение да удължи валидността на винетките за леките автомобили като отплата за рестриктивните мерки за пътуване в страната. Това стана ясно от обясненията на проф. Олег Асенов от Управителния съвет на Националното тол ръководство.

Забраната за овакантяване на регионалните центрове бе въведена на 21 март и ще продължи, до момента в който работи режимът на изключително състояние - към този момент до 13 април. На изходите на градовете се пропускат само коли, пътуващи по неотложни аргументи, като отиване на работа, посещаване на доктор, завръщане вкъщи.

Националното тол управление заедно с Агенция “Пътна администрация ” и Министерство на регионалното развитие са анализирали до каква степен ограничението засяга притежателите на леки коли и са решили, че вредите не са задоволително огромни, с цел да има обезщетения.

" При взимането на решението би трябвало да надделее здравият разсъдък. Цената на административната тежест при възможната смяна на периода на годишните е-винетки би била в пъти по-голяма от тази за потребителите, които заплащат по 26 ст. дневно или към 8 лева на месец за пътни такси ", разяснява пред Дарик радио Олег Асенов.

Данните на Националното тол ръководство показвали, че половината от купените е-винетки са с годност за една година. Те били желани от две огромни групи водачи. " Едната е на тези, които пътуват, с цел да вървят на работа всеки ден и те не са наранени от рестриктивните мерки на изключителното състояние. Втората група са тези, които се придвижват от дребни обитаеми места към регионалните центрове, с цел да купуват медикаменти и храни - те също могат да пътуват и в този момент. Ограничено е само правото да се пътува за туризъм, което е случайно ", уточни проф. Асенов.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР