Държавата не трябваше да се меси в сделката за ЧЕЗ

...
Държавата не трябваше да се меси в сделката за ЧЕЗ
Коментари Харесай

Експерт: Твърденията, че държавата ще участва в сделката за ЧЕЗ, бяха кризисен ход

Държавата не трябваше да се меси в договорката за ЧЕЗ от позиция на това да вземе дял, счита енергийният специалист Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията. Според него това е било спешен ход, с цел да се смъкна публичното напрежение.

„ Рискът беше, че страната може би желае да влезе в ЧЕЗ, с цел да обезпечи „ заслон “ на някой частен вложител, който да придобие главния дял от компанията. Както се вижда – било е спешен пиар “, съобщи Владимиров пред БНР.

Според него измененията в Закона за енергетиката, които дават повече пълномощия на КЕВР, са доста добра стъпка, която е безусловно нужна за либерализацията на енергийния пазар:

„ Не мисля, че измененията ще създадат КЕВР суперрегулатор, който да може да се меси в покупко-продажби – не е това задачата им. …КЕВР ще бъде към момента доста подвластен от прокуратурата и от Министерство на вътрешните работи, с цел да може следствието да бъде дейно, само че е добра стъпка. Нали не очаквате в КЕВР да стартират да работят сътрудници и проверяващи. Важното е регулаторът да може да стартира такива процедури, а от там нататък правосъдната система ще би трябвало да си свърши работата, в случай че се откри машинация или операция с цените на тока и така нататък КЕВР години наред беше държан в обстановка с вързани ръце, подложен пред приключен факт. През последните 2 години за първи път виждаме деен КЕВР, който действително контролира пазара “.

Относно прогнозата на Министерството на финансите за повишаване на транспортните горива с 5%, Владимиров разяснява: " 5% растеж на горивата в условия на интернационален скок на цените на суровия нефт е нещо изцяло обикновено. Държавата няма по какъв начин да се меси в това. Тя може да се меси, като обезпечи повече конкуренция на пазара – нещо, което не прави през годините. Не мисля, че значи фрапантен скок на цените. Икономиката пораства с темпове от 3,5 до 4%, което води със себе си инфлация в порядъка на към 2% – съвсем незабележима – и тя е съсредоточена най-вече в бранш " Услуги ", а не в главните неенергийни артикули ".

„ Не би трябвало да се търси някаква интрига. Цените на суровия нефт на интернационалните пазари набъбнаха в последните месеци. Потреблението в света нараства, по този начин е и в България. Един от водещите фактори за повишаването на цените на горивата в страната през последните няколко години е освен неналичието на конкуренция, само че и устойчивия растеж на потреблението. Данните за 2016 година демонстрират растеж от 4,6%. Общо от 2014 година насам потреблението на недопечен нефт е повишен от 80 хиляди на 96 хиляди барела на ден “, добави той.

През последната година суровият нефт е поскъпнал от към 50 $ за барел до 58-62 $ през последните няколко месеца, установи Владимиров и добави своето мнение:

„ В идващите месеци цената може да тръгне надолу, само че не мисля, че към този момент може да приказваме за равнищата, които бяха през 2015 година – към 30-40 $. Вероятно цената ще остане стабилно сред 55-60 $ в идващите месеци. "

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР