Държавата и частният бизнес, имат нужда от повече експерти по

...
Държавата и частният бизнес, имат нужда от повече експерти по
Коментари Харесай

Министър Божанов в Пловдив: Държавата има нужда от експерти по киберсигурност

Държавата и частният бизнес, имат потребност от повече специалисти по киберсигурност. Това разгласи министърът на електронното ръководство Божидар Божанов на срещи със студенти от Пловдивския университет " Пайсий Хилендарски " и IT общността в града. Той напомни, че този проблем стана изключително настоящ, откакто през последните месеца бяха нападнати уеб сайтове на държавни институции.

“Атаките зачестяват от началото на войната в Украйна. “Български пощи” и няколко други институции са жертва на хакерски атаки, само че такива има и в частния бранш, " съобщи министър Божанов. Поради тази причина на страната й са нужни специалисти, с цел да се оправят с такива проблеми.

" Друг настоящ въпрос, който закупи нова новост около бежанската вълна от войната в Украйна, е издаването на сини карти и опцията България да притегля експерти от страни отвън Европейски Съюз. В момента процесът лишава 8-9 месеца. Вече се работи по законодателни промени, които да доведат до понижаване на бюрокрацията и ефикасното забързване на процеса, когато би трябвало да се наеме дипломиран служител”, разяснява той.

Министър Божанов напомни, че техническата спецификация на електронната идентификация към този момент е оповестена за обществено разискване. Когато тя проработи всички жители и представителите на бизнеса ще могат да употребяват електронни услуги бързо, елементарно и комфортно.

Работи се и за отпадането на все по-голяма част от административната тежест, като към този момент са импортирани промени в Закона за Министерство на вътрешните работи за отпадането на синия ваучър на водачите.

“Предвиждаме изменение и на други закони за отпадане на разнообразни хартийки, удостоверения, бележки, които не трябват на никого”, сподели министър Божанов. Работи се и върху отпадането на трудовите книжки. Пред студентите министър Божанов съобщи, че се работи и за намаляването на административната тежаст над тях и над учениците. Целта е бележки, удостоверения и други документи да са ревизират и придвижват електронно.

“В междинното обучение, когато възпитаник кандидатства за стипендия по отношение на умрял родител, би трябвало всяка година да потвърждава, че родителят не е възкръснал, което е грозно. Всички сходни недоразумения би трябвало да отпаднат”, даде образец министър Божанов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР