Държавата е на път да отложи за пореден път и

...
Държавата е на път да отложи за пореден път и
Коментари Харесай

Липсата на време за преговор и упражнения в училище: решението пак се отлага

Държавата е на път да отсрочи за следващ път и за неопределен срок решението на казуса с натоварените образователни стратегии и недостигащото време за извършения на учениците в прогимназията.

Причината е, че лансираните от Министерството на образованието съкращения в образователния материал няма по какъв начин да се осъществят в границите на идната образователна година. В същото време другите хрумвания на ведомството за решение не срещат утвърждение - предлаганото нарастване на броя часове, което да обезпечи в допълнение време за преговор, не се приема от родители, шефове, учители и неправителствени организации, а разновидността с удължение на образователната година с две седмици среща отпор от синдикатите.

Срокът за на просветното министерство за промени във времетраенето и броя на часовете изтича през днешния ден (22 август). Замисълът е часовете във всички учебни заведения да са по-кратки - по 40 вместо 45 минути, само че за сметка на " спестеното " време да станат повече на брой. Така, съгласно министерството, децата ще получат време за извършения и преговор и без да се трансформира образователната стратегия, без да се удължава образователната година и при по-малко натоварване на децата. Предлага се седмичният престой на прогимназистите в учебно заведение да се усили надлежно с 60 минути в 5 клас, 40 минути в 6 клас и 20 минути за 7 клас. Според съперниците на предлагането обаче то освен няма да реши казуса, а в действителност ще натовари в допълнение учениците.

Повече часове по български, математика и география

Предложението за понижаване на часовете на 40 минути, в действителност, не е изключително огромно облекчение, тъй като и сега прогимназиите имат право и го вършат там, където се учи на две смени. Предложената в този момент смяна, инициирана по напътствие на Министерството на здравеопазването (МЗ), цели да регламентира идентичната дълготрайно на часовете в цялата страна и равнопоставеност на всички възпитаници от 5, 6 и 7 клас. Ако бъдат признати, измененията ще влязат в действие от началото на образователната 2022-2023 година
Въвеждането на 40-минутни образователни часове ще редуцира общото време за образование. " Това ще се отрази върху усвояването на материала, изключително по основни предмети като български език и литература и математика, които се учат с максимален брой часове ", отбелязва Министерството на науката и образованието (МОН) и предлага да усили броя на часовете точно в тези дисциплини. Така български език и литература ще се учи с половин образователен час повече седмично в 5 и 6 клас, а - също с половин час в 5, 6 и 7 клас. Наред с това в 5 клас с половин час седмично МОН предлага да се усилят и часовете по география и стопанска система. Предложенията си ведомството стимулира с желанията на родителите и самите възпитаници, откакто организира няколко

Ако се одобри предлагането, учениците от прогимназиалния курс ще учат по 32 часа седмично - това е оптималното разрешено време за тази възраст по плановете на здравното министерство. Според нормалното систематизиране на програмата това значи децата да имат три дни в седмицата по 6 часа и два - по седем.

Срещу препоръчаните промени се оповестиха обаче и учебните шефове, и синдикалисти. " Предложенията ще доведат до ежедневна седемчасова натовареност на учениците от 5-7 клас. Това не е здравословно, води до още по-силно обездвижване и няма да бъдат реализирани никакви действителни цели ", се акцентира в този момент в писмо до служебния министър на образованието от съюза на работодателите в просветата. " Натовареността не трябва да се показва в увеличението на броя на образователните часове, а в по-рационална организация на образователното време ", сподели пред " Дневник " доцент Красимира Костадинова, шеф на отдел " Детско и младежко здраве " в Националния център по публично здраве и разбори, изготвила рекомендацията към МОН за понижаване на образователния час с 5 минути.

Какво желаят учители, възпитаници и родители

Повече часове за извършения - това е единомислещото предпочитание и на, и на, и на, демонстрират извършените измежду тях анкети по отношение на прегледа на образователните стратегии, които екипи учители и просветителни специалисти от МОН направиха. В последна сметка измененията бяха сведени най-вече до прекачване на тематики по няколко предмети в по-горни класове и отпадане на нищожен брой тематики по някои предмети. Резултатите и предложенията от завършилия обзор на всички стратегии по общообразователните предмети от 1 до 10 клас можете да видите.

" Моето дете е първенец, само че от тези шестици няма огромна изгода. Това коства доста на мен, непрекъснато, а пък на него два пъти повече. Първото и главно нещо е, че те нямат никакви извършения. Няма по какъв начин да затвърждават познания с тези огромни размери от информация. Голям размер за малко време преподаден и в дребните главици не може да се осмисли. Второто нещо - незаинтересоваността на част от учителите - дали децата са разбрали нещата. Трябва да има време да се затвърдят най-важните неща и нататък да се гради основата. " Това споделя родител пред социалогическата организация " Галъп интернешънъл Болкан " в поръчано от МОН.

Пред " Дневник " майка на седмокласничка се разгласи изрично срещу увеличението на времето за извършения на наученото за сметка на повече образователни часове. " Дъщеря ми се прибира смазана от отмалялост от учебно заведение, изключително когато е първа промяна. Няма сили да учи независимо, заспива над домашните. По-добре е когато е втора промяна, тъй като учи заран на отпочинала глава. Но не е обикновено учебното заведение да завършва в 19.30 часа, има време единствено да вечеря и си ляга ", изясни тя.

Баща на приключило 5 клас момиче описа, че се е принудил да запише детето си на уроци по математика, тъй като всеки ден се взема нов урок, а за извършения на наученото няма време. " Много ми е мъчно по математика, учителката не изяснява хубаво, учителката от уроците ми изяснява доста разбираемо и вършим доста извършения и не ми дава домашни ", сподели детето пред " Дневник ". В 4 клас не й е било толкоз мъчно по математика, в този момент тя ще бъде в 6 клас и няма нищо срещу да продължи с уроците.

Много звук за нищо

За родителите решението с натоварването е в преосмислянето на образователните стратегии. Широко разпространявания от МОН обзор на стратегиите обаче докара до оферти за... разбърквания на тематики сред класовете в образователните стратегии най-вече по български език и литература, по математика и по география и стопанска система.

За да се обезпечи повече време за извършения, е належащо да се премислят образователните стратегии, само че не като преместване на материал от един клас в различен или отпадане на подобен, е на мнение Зорница Трифонова от асоциация " Родители ". По думите й се постанова да се премисли цялостната просветителна политика и образователният материал да се преподава по този начин и толкоз, колкото е готово всяко едно дете да схване, осмисли и приложи в действителни житейски обстановки.

" Учебната стратегия не би трябвало да е самоцел, която сляпо да се следва, а да е ориентир за това до къде може да се стигне в даден учебен стадий, само че напредъкът по нея да е напълно с темпото на учениците. Тогава за всеки нов материал ще се планува толкоз време за извършения, колкото е нужен, тъй че всички деца да са спокойни и свободно да боравят с новото познание ", сподели пред " Дневник " тя.

По думите й интервалът сред 5 и 7 клас е основен за децата и тъй като предметите и изучаваният материал се усилват, и тъй като преподавателите от 1-2 за първите четири години, към този момент са доста всеки със своя предмет и условия. " Това е доста стресиращо и от време на време отразяващо се отрицателно на децата ", сподели психологът.

Отделно, за седмокласниците предстоят национални външни оценения, които покачват натовареността на децата с спомагателни уроци и занимания, с цел да се оправят добре. " Когато към всичко това се добави и увеличение на времето прекарано учебно заведение, действително за децата няма да остава свободно време в което те да могат да почиват, да творят, да спортуват, да поддържат връзка с другари, с цел да се подсигурява тяхното психическото и физическото си здраве ", сподели Зорница Трифонова. Допълни, че и при актуалното систематизиране на образователната седмица децата прекарват доста време в учебно заведение, където през множеството време са седнали и не се движат.

" Допълнителни часове биха задълбочили казуса с обездвижването, преумората, влошеното здравословно положение и не положителното социално-емоционално развиване на децата в един основен интервал от израстването им ", уточни психологът.

В последна сметка задачата е прегледаните образователни стратегии да доведат до смяна на учебниците, което ще стане незнайно по кое време в бъдещето. Дотогава следва втори стадий от процеса на усъвършенстване на образователните стратегии - дефиниране на съответни оферти за промени в тях, със период 31 октомври 2022 година Тогава възможните промени в образователните стратегии и ще бъдат препоръчани за публично разискване, като според от резултатите от разискването ще се дефинира и началният миг за влизането им в действие.

Удължаване на образователната година

Изгубеното образователно време поради скъсяването на образователния час в прогимназията би могло да се компенсира и посредством удължение на общото образователно време с две седмици за учениците от 1 до 6 клас, предлага още МОН. Изтъква, че българските възпитаници имат най-краткото наложително образователно време в Европа. В момента петокласниците и шестокласниците имат 34 образователни седмици, а седмокласниците - 36 седмици.

Общият брой на наложителните часове в класовете от 1 до 10 в това число, приравнени към астрономическите, е 7040. Средната стойност за страните в Европа е 8617 часа, а множеството страни са в диапазона сред 8000 и 9000 часа. В България минимум учат първокласниците и второкласниците - надлежно 411 и 429 астрономически часа на година. С по няколкостотин часа годишно изостават от връстниците си в доста европейски страни също българските възпитаници в 3, 4, 5 и 6 клас.

Все още обаче няма единодушие сред обществените сътрудници за по-дълга образователна година за 5 и 6 клас, която да завършва на 30 вместо на 15 юни. Удължаването на образователната година по никакъв метод няма да позволи сериозните проблеми в системата, пишат и от асоциация " Родители " в мнение до просветното министерство. " Дългият престой в учебно заведение не подсигурява повече познания и умения за децата. Напротив, повече от същото и по същият метод, води до намаляване и напълно загуба на мотивация, а не до повишение на резултатите ", се споделя в текста. Данните от тяхно изследване измежду близо 2 хиляди родители с главен въпрос по какъв начин възприемат концепцията за удължение на образователната година демонстрират 81% отрицание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР