“Държавата e абдикиралa от сектор здравеопазване!”. Това заяви д-р Анета

...
“Държавата e абдикиралa от сектор здравеопазване!”. Това заяви д-р Анета
Коментари Харесай

Д-р Анета Маноилова: Здравеопазването трябва да е надпартийно


“Държавата e абдикиралa от бранш опазване на здравето!”. Това съобщи доктор Анета Маноилова - номер 2 в листата на „ Българска социалистическа партия за България “ във Великотърновска област. Днес тя дружно с лидера Явор Божанков и претендентите за народни представители проф. Антоанета Анчева, проф. Севдалина Димитрова, Мирослава Ганчева, инж. Йордан Дончев и Наталия Сотирова се срещна с медиците от МБАЛ " Св. Иван Рилски " - Горна Оряховица.

“Създадоха се редица дефицити: липса на средства, на фрагменти. Създаде се безпорядък. Здравеопазването би трябвало да е надпартийно. Когато едно държавно управление направи промяна и тя е добра, следва да се продължи. Без промени на парче”, сподели още доктор Маноилова.

“Няма пари в касата. Хората би трябвало да заплащат за проучвания и обзор при експерт. Парите свършват 2 седмици преди края на месеца и пациентите с посоки не могат да получат здравни грижи”. Това изясни един от лекарите на срещата. Кандидат-депутатите персонално се увериха, че през днешния ден, едвам 18-и юни,пред кабинетите пациентите са посрещани от табелки, забраняващи потреблението на посоки. Явор Божанков пое ангажимент да ревизира къде потъват парите от Здравна каса, предопределени за общинската болница в Горна Оряховица.

Д-р Анета Маноилова е номер 2 в листата на „ Българска социалистическа партия за България “. Тя има две специалности - акушер-гинекология и онкология, има и две магистратури, едната по финанси, другата „ Здравен мениджмънт “. Била еобщински консултант във Велико Търново в 3 мандата и член на борда на шефовете на МОБАЛ ”д-р Стефан Черкезов ” 2013-2016г.

- Д-р Маноилова, Ковид рецесията сложи на съществено тестване здравната система в България. Кои са уроците, които би трябвало да научим?

- Коронавирусът единствено изостри всички проблеми в нашата система. Проблеми, които постепенно и поредно се натрупваха през последните 20 година В основата на всичко стои абдикирането на страната от сферата на опазването на здравето.

Кадровият проблем, да вземем за пример, е извънредно сериозен. Последиците от нормативния и финансовия безпорядък в опазването на здравето пък имат към този момент непоправими последствия. Всичко това обезверява и пациентите, и фрагментите. Финансовите проблеми започнаха доста от дълго време, още през 2010 година, когато беше одържавен запасът на Здравната каса - 1 400 000 000 лв.., по-късно всяко година продължиха отнемания на средства от Здравната каса. Има проблем и с медикаментите, които се изнасят, и постоянно не доближават или са на повишени цени на нашия пазар.

- Как стигнахме дотук?

- Тази наклонност стартира през 2000 година, когато всички лечебни заведения станаха търговски сдружения. А за всички работещи в системата е ясно, че поради разнообразни финансови ползи на мощни лобита, част от пътеките бяха свръх остойностени, а други оценени прекомерно ниско. Това беше бомба с часовников механизъм, който докара до негативния финансов резултат на огромна част от лечебните заведения.

- Диагнозата е ясна. А какво е “лечението” за здравната ни система?

- Липсата на изобретателни и готови мениджъри, които да ръководят лечебните заведения, също способства за това системата да не съумява да се развива. Освен това страната е тази, която би трябвало да обърне процеса и да координира двата съществени фактора - финансовия и човешкия. Не бива да се пренебрегваназрялата нужда от откриване на лечебни структури за долекуване при болести с дълъг оздравителен интервал като инсултът, да вземем за пример. Предвид извънредно сериозния кадрови проблем прекомерно самоуверено, само че не и невероятно е да помислим за реабилитиране на една пропусната опция през предишните години -наличие на Висш медицински институт във Велико Търново.

За последните 20 години обаче нито едно държавно управление не сподели, че има стратегически взор върху сферата на опазването на здравето. Всичко става на парче.

Затова персоналната ми идея като депутат е електронното опазване на здравето и всичко на ярко - пациентски досиета, лековит развой, остойностените лекарства и услуги, образованието на личния състав, отношението към пациентите, публичното мнение. Така би се получило съвременно и подредено опазване на здравето.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР