Дарените средства в пари и материали за борба с Covid

...
Дарените средства в пари и материали за борба с Covid
Коментари Харесай

Нарастват даренията за преодоляване на социално-икономическите щети от кризата

Дарените средства в пари и материали за битка с Covid -19 в България са надхвърлили сумата 33,6 млн. лв..

За последните две седмици даренията са нарастнали с съвсем 5 млн. лева, а за месец и половина са почти равни като размер на 1/3 от даренията за цялата 2018 година Това демонстрират систематизираните данни на Българския дарителски конгрес към края на април.

Компаниите не престават да бъдат с максимален размер дарени средства (39%), следвани от обединените старания в дарителски акции с 35%.

Не се следят промени в общите размери дарени средства от обособени хора (23%) и фондации (3%).

Над 40 разнообразни дарителски акции, почнали при започване на април, не престават интензивно да набират средства. Инициатори за тях са обществени институции и локални управляващи, обособени лечебни заведения и цивилен организации. Компаниите също провеждат дарителски акции измежду свои чиновници, клиенти и сътрудници.

В последните две седмици се следи лека смяна в предназначението на даренията – спадат тези за инсталация, материали, защитни средства и консумативи в лечебните заведения. В същото време нараства делът дарения за превъзмогване на отрицателните социално-икономически последици от рецесията. В по-голяма степен се подаряват храна и артикули от първа нужда в помощ на най-уязвимите хора – самотни възрастни, деца и младежи в риск, самотни родители, жертви на домашно принуждение, бездомни, хора с хронични болести или със специфични потребности.

"Нещо, с което се гордеем, е общият фонд "Обединени против Covid-19 ", зад който стоят напъните на разнообразни организации, в който се събраха малко под 1 милион лв.. На конкурсен принцип тези средства ги разпределихме сред лечебни заведения, общини и цивилен организации ", изясни пред Радио София шефът на Българския дарителски конгрес Красимира Величкова . По думите й пред последните седмици се вижда пик в даренията и желанието да се оказва помощ.

Една от огромните дарителски акции, които бързо набират средства е „ България за лекарите ". Зад нея, както и зад „ България за България “, която за към 8 часа съумя да събере към 300 хиляди лв., стоят напъните на Кръстина Стефанова, Десислава Олованова и Сибина Григорова. Целта на актуалната акция е да събере средства за 10 огромни и 20 дребни UVC апарата за 100% стерилизация на най-натоварените и нуждаещи се лечебни заведения и коли за спешна помощ в София и страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР