ДАРЕНИЕТО Е ОТ РУСЕНКАТА ТАТЯНА НАХАБЕДЯНТри големи и четири малки

...
ДАРЕНИЕТО Е ОТ РУСЕНКАТА ТАТЯНА НАХАБЕДЯНТри големи и четири малки
Коментари Харесай

Китеници и черги от 80-те години на миналия век получиха музеите в Копривщица

ДАРЕНИЕТО Е ОТ РУСЕНКАТА ТАТЯНА НАХАБЕДЯН

Три огромни и четири дребни китеника от края на 80-те години на XX век получи Дирекцията на музеите в Копривщица. Дарението е от русенката Татяна Нахабедян, като то бе осъществено и с поддръжката на регионалния шеф Анатоли Станев. „ Благодаря за бързата реакция на регионалния шеф. В рамките единствено на няколко часа от негова страна беше открит превоз и на идващия ден тези обичайни български произведения, които са неразделна част от бита ни бяха в Копривщиа “, показа Татяна Нахабедян. „ Продължавайте да поддържате жива искрата на родолюбие измежду дребни и огромни “, разяснява от своя страна Станев. „ Хора като Вас потвърждават всекидневно, че българският дух е жив и без значение от забързаното всекидневие традициите и културата ни няма да бъдат забравени “, добави още регионалният шеф.

Интересен факт е, че китениците са били създадени в тъкачницата на ДПУ „ Салчо Василев “, която е била емблематична за бунтовната столица на Българското възобновление. Именно това е подтикнало Татяна Нахабедян да върне китениците в града, където са били основани. Те са непокътнати в чудесно положение. Дарението включва и три ръчно тъкани черги от същия интервал. Чергите показват типични за Североизточния край претекстове и те са били направени в разградското село Юпер.

Тепърва следва да се реши в кои тъкмо музей ще бъдат разпределени експонатите. За дарението, което бе обвързвано с 12-ия Национален събор на националното творчество, Татяна Нахабедян получи грамота персонално от шефа на Дирекцията на музеите в Копривщица Кунка Неделева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР