Данске банк информира официално на 25 юни, че е обвинена

...
Данске банк информира официално на 25 юни, че е обвинена
Коментари Харесай

Обвиняват Данске банк в пазарни манипулации

" Данске банк " осведоми публично на 25 юни, че е упрекната в нарушение на правилата за пазарни операции в отговор на импортирано преди година недоволство от датската Агенция за финансов контрол. Контролният орган на страната твърди, че датският заемодател, който е замесен и в различен скандал за пране на пари, е дезинформирал пазара като е улеснил реализирането на покупко-продажби, при които едно и също лице е купувало и продавало скъпи бумаги в интервала сред 12 август 2016-а и 22 февруари 2019-а. Подобни интервенции изкривяват действителните пазарни цени на активите.

" Данске банк " показва, че предварителните обвинявания са " за две евентуални нарушавания на регулациите за пазарни измами поради несъответстващ надзор на транзакциите с финансови принадлежности и на пазарни операции вследствие на някои търговски самокомпенсиращи се покупко-продажби ". Обвиненията са импортирани от датския държавен прокурор за съществени стопански и интернационалните престъпни закононарушения.   

Директорът на звеното на " Данске банк ", следящо за съблюдаване на нормативите - Филип Волот - съобщи, че " банката не е имала съответен пазарен контрол, заради което от 2019-а са направени съществени вложения за следене на комерсиалните интервенции, на системите и на надзора, като също е въведен и предпазен търговски надзор ". Волот твърди, че кредитната институция е подготвена да сътрудничи на прокуратурата, само че " не вижда никакви индикации за нарушавания в интернационален проект или за насенети вреди на потребителите или на пазарните участници ". Ако бъдат потвърдени, сходни непозволени действия по предписание се санкционират с санкции.  

Извън импортираното на 25 юни обвиняване, " Данске банк " е разследвана от виновните органи в няколко страни по отношение на подозрителни транзакции за над 200 милиарда евро, осъществени посредством естонския й клон от 2007-а до 2015-а. Те се дефинират като един от най-едрите случаи за пране на пари. Аферата постави завършек на кариерата на някогашния основен изпълнителен шеф на " Данске банк " - Томас Борген. Той е измежду няколкото някогашни висши банкови мениджъри, против които са импортирани обвинявания за присъединяване в престъпно закононарушение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР