Натрупване на убежище: Правителството трябва да утрои дейността си, за да постигне целта

...
Данните на Министерството на вътрешните работи, публикувани днес, показват, че
Коментари Харесай

Данните на Министерството на вътрешните работи, публикувани днес, показват, че министър-председателят се бори да окаже влияние в друга ключова област от политиката за убежище: използването на скъпо настаняване при извънредни ситуации, като хотели и пансиони със закуска, за настаняване на търсещи убежище.

Г-н Сунак обеща да прекрати практиката през декември, която струва на Министерството на вътрешните работи £2,3 милиарда през годината до март. Нови данни обаче показват, че броят на настанените в хотели е нараснал от 45 775 на 50 456.

Този брой едва ли ще бъде повлиян значително от днешното пристигане на първите търсещи убежище на Bibby Stockholm, шлеп, закупен от правителството да намали броя на жалбоподателите, отседнали в хотели.

По-малко от 50 души трябва да се качат на борда днес на кораба, който има общ капацитет от 500. Правителството каза, че се надява шлепът да достигне пълен капацитет капацитет до края на седмицата.

Дори ако шлепът се напълни обаче, той ще може да побере само около 1% от 50 456 търсещи убежище, които в момента са отседнали в хотели.

В резултат на това е малко вероятно шлепът да засегне правителствената сметка от £2,3 милиарда за настаняване при непредвидени обстоятелства.

Тези разходи се увеличиха през последните години на фона на нарастващото изоставане в молбите за убежище и хроничния недостиг на настаняване.

Има повече от 136 000 молби за убежище, чакащи първоначално решение, спрямо около 30 000 през 2019 г. и по-малко от 6 000 през 2010 г.

Броят им се е увеличил рязко през последната година, тъй като в резултат на скок в молбите, включително от хиляди, пристигащи с малки лодки.

Дори преди неотдавнашното увеличение обаче Министерството на вътрешните работи се бореше да се справи с броя на кандидатстващите хора.

Д-р Питър Уолш, старши изследовател в Обсерваторията за миграция, изследователски институт към Оксфордския университет, каза пред Sky News, че служителите по делата в Министерството на вътрешните работи се борят да обработват исковете ефективно.

„Преди беше така средностатистическият човек, който взема решения преди приблизително пет години, е вземал около 100 решения годишно, а сега броят им е намалял до 25“, каза той.

„Защо? Е, имиграционният инспектор подчерта използването на остарели ИТ системи, както и нисък морал и липса на обучение. Хората влизат в ролята без никакъв опит в системата за предоставяне на убежище.

„И текучеството на персонала е много голямо. Това е проблем, защото отнема някъде между година и 18 месеца, за да стане опитен в ролята. Но хората всъщност се отказват преди този период, защото моралът им е толкова нисък."

Фактът, че заявленията пристигат с по-бърза скорост, отколкото се обработват, означава, че изоставането расте - противодействайки на напредъка на правителството в разглеждане на наследствени дела.

Не само, че броят на решенията не е в крак с броя на молбите, но правителството също се бори да отстрани онези, чиито искове са отхвърлени или оттеглени.

< p>Броят на търсещите убежище лица, изведени от Обединеното кралство, е намалял с повече от половината (54%) през петте години до 2019 г., преди да намалее отново наполовина през 2020 г. на фона на пандемичните ограничения за пътуване със самолет.

Броят на извежданията оттогава се е повишила, но остава далеч под това, което беше през предходните години.

„Предизвикателството, пред което е изправено правителството, е да накара страните да приемат обратно своите граждани, ако не са успели да получат убежище в Обединеното кралство“, казва г-н Уолш .

„Не е съвсем ясно защо е така, но това определено е проблем. Държавите не приемаха хора обратно и Обединеното кралство няма споразумения с държави, които биха им позволили да връщат граждани в страните, на които са граждани. Това е наистина, наистина трудно предизвикателство, пред което е изправено правителството."

Прочетете повече:
Анализ: Баржата на премиера обещава само димна завеса
Може ли мигрантите да бъдат изпратени на изолиран вулканичен остров?

Планът за Руанда няма да намали изоставането

Друга ключова част от плана на правителството за справяне с изоставането влезе в сила миналия месец.

Правителството се надява да намали изоставане чрез отстраняване на търсещи убежище в Руанда, преди те да могат да подадат молбите си в Обединеното кралство, като част от споразумение, подписано с африканската държава през април 2022 г.

Правни предизвикателства попречиха на търсещите убежище лица да бъдат изпратени в Руанда досега, но ако схемата заработи, правителството на Руанда посочи, че може да обработва до 200 молби годишно.

За сравнение, Обединеното кралство е получило повече от 75 000 молби за убежище през 2022 г., включително 44 896 от хора, пристигащи с малки лодки.

Ако споразумението с Руанда беше в сила миналата година, то щеше да намали броя на молбите за убежище с малки лодки, обработени в Обединеното кралство, само с 0,4%.

< p>Това означава, че планът за Руанда е малко вероятно да има някакъв значителен ефект върху бежанците.

По същия начин, отварянето на Bibby Stockholm е малко вероятно да има голям ефект върху използването на хотели за настаняване на търсещи убежище .

И в двата случая надеждите на правителството вероятно не почиват на техния пряк ефект, а на способността им да намалят броя на хората, които кандидатстват, като представят Обединеното кралство като враждебна среда за търсещите убежище.

p>

„Част от това е свързано със съобщенията и символичния аспект на политиката“, казва г-н Уолш.

„Може би може да има някакъв възпиращ ефект. Разбира се, това все още не е ясно. Но по отношение само на суровите цифри, 500 не прави особено голяма пробив.

„Така че, ако пристигащите малки лодки продължат със скоростта, с която са в момента, това настаняване може много бързо да бъде използвано изисквайки от правителството да продължи да използва хотели, да продължи да инвестира ресурси в преоборудването на тези изоставени военни съоръжения и така нататък и така нататък.

„Това наистина е просто лепкава мазилка в голямата схема на нещата. „

Екипът е звено с много умения, посветено на предоставянето на прозрачна журналистика от Sky News. Ние събираме, анализираме и визуализираме данни, за да разкажем истории, базирани на данни. Ние комбинираме традиционните умения за репортаж с усъвършенстван анализ на сателитни изображения , социални медии и друга информация с отворен код. Чрез мултимедийно разказване на истории ние се стремим да обясним по-добре света, като същевременно показваме как се прави нашата журналистика.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР