Данни от цял свят показват, че училищата не са центрове

...
Данни от цял свят показват, че училищата не са центрове
Коментари Харесай

Какъв е рискът от заразяване с COVID-19 в училище?

Данни от целия свят демонстрират, че учебните заведения не са центрове на болестта с. Въпреки страховете, при откриването на образователната година по света след блокадата, нямаше пик на инфекциите, написа в собствен разбор. Според списанието, там където са избухнали сходни огнища, те не са довели до огромен брой хора със признаци.
Въпреки това проучвания сочат, че децата могат да се заразят с вируса и да го предават, като по-големите от тях са по-големи разпространители на ковид от по-малките. Учените нямат отговор на въпроса за какво това е по този начин, само че все пак предлагат да се ползват по-строги ограничения за отдалеченост при младежите и учителите.
 Имунолози: Заразени с COVID-19 популяризират вируса преди поява на признаци Имунолози: Заразени с COVID-19 популяризират вируса преди поява на признаци
Руският имунолог Владислав Жемчугов описа пред РИА Новости какъв брой дълго пациент с COVID-19 съставлява заплаха за другите. " Що се о...
Училищата и детските центрове наподобява обезпечават съвършена среда за разпространяването на вируса, защото огромни групи хора се събират дружно за дълго време на закрито, споделя инфекционистът от института “Роберт Кох “ в Берлин Валтер Хаас. Въпреки това в световен мащаб Коронавирус инфекциите измежду децата са доста по-малко в сравнение с при възрастните. “Изглежда, че те просто следват пандемията, само че не са нейни съществени мотори “, споделя Хаас.
Първоначално се смяташе, че учебните заведения могат умерено да отворят тук-там, където болестта не е мощно публикувана. Но се оказва, че даже и в региони, където има растеж на случаите, взрив на ковид в учебните заведения е рядко срещан, изключително когато са взети съществени ограничения за попречване на болестта. Над 65 000 учебни заведения отвориха още веднъж порти в Италия през септември и то в миг, когато случаите в общността нарастваха. Въпреки това, четири седмици по-късно в едвам 1 212 образователни заведения бяха регистрирани случаи, като в 93% от тях имаше единствено по един инфектиран, а единствено в една гимназия имаше повече от 10 случая.
В щата Виктория в Австралия ситуацията е сходно. Там учебните заведения отвориха през юли, когато случаите растяха, само че болести в тях бяха рядко регистрирани. Две трети от 1 635 Коронавирус инфекции бяха свързани с един инфектиран, а 91% засегнаха по-малко от 10 души.
В Съединените щати обаче не беше по този начин. Процентът на заразяемост беше висок през август, когато започнаха да отварят учебните заведения, а това докара и до по-висок дял на деца с ковид. Към момента обаче учените нямат отговор на въпроса до каква степен разпространяването в образователна среда е асъдействало до по-висок % на болестта в обществото, защото на честотата на инфекциите въздействат и други фактори като отхлабването на противоепидемичните ограничения. Според експерти увеличеният брой проби също е съдействал за повече случаи.
От наличната информация за Англия също излиза наяве, че първите, които се заразяват в обществото, са възрастните. Повечето от общо 30 пика на болестта в учебни заведения през юни са свързани с предаването на ковид сред личния състав, а единствено два – с разпространение сред възпитаници.
 Кунчев: И най-малките възпитаници може да преминат онлайн Кунчев: И най-малките възпитаници може да преминат онлайн
„ Много е евентуално “ и най-малките възпитаници да учат отдалечено – макар позицията на МОН, че при тях успеваемостта на...
Според учените повода за по-слабото разпространяване на COVID-19 в учебните заведения е, че децата, изключително тези под 14-годишна възраст, са по-малко податливи на инфекции в сравнение с възрастните. Друга причина е, че когато въпреки всичко се заразят, те по-трудно предават вируса, като това важи и за тези от 0 до 5-годишна възраст, споделя Хаас. В разбор на данните от учебните заведения в Германия, той и сътрудниците му са разкрили, че инфекциите са по-рядко срещани измежду малчуганите сред 6 и 10 години по отношение на по-големите и възрастните. “Потенциалът за предаване на COVID-19 пораства със възрастта, като на процедура няма разлика сред юношите и възрастните. Точно по тази причина точно младежите и техните учители би трябвало да са обект на по-строги ограничения като носене на маски и отдалечено образование “, счита инфекционистът от “Роберт Кох “.  
Тази разлика в инфекциозността се вижда и от други изследвания. В Съединените щати болестта измежду групата 12-17 години се среща два пъти по-често в сравнение с при децата от 5 до 11 години. Според проучване на икономиста Емили Остър, извършено измежду 200 000 възпитаници от 47 щата, случаите на ковид са най-разпространени измежду гимназистите, следвани от тези в прогимназиалната степен, а минимум инфектирани има при началните класове.
“Истината е, че ние не разбираме естествения ход на болестта измежду децата, тъй като подхващаме ограничения против разпространяването й “, споделя педиатърът Фиона Ръсел от Университетът в Мелбърн, Австралия. “В изискванията на пандемия децата не учат както нормално. Те употребяват маски, съблюдават обществена отдалеченост, както и други ограничения като строга хигиена и стерилизация “, добавя тя. Отговорът на въпроса не дават и данните от Съединени американски щати. В тях липсват асимптоматичните пациенти, защото в страната се тестват единствено хора със признаци.  
“Няма отговор на въпроса за какво дребните деца по-рядко популяризират вируса “, споделя Хаас. Според него една от хипотезите е, че поради по-малките им дробове, те са неспособни да генерират аерозоли както при възрастните. “Това се случва при туберкулозата, само че при нея болестта идва непосредствено от дробовете, само че COVID-19 е друг, тъй като вирусът поразява горните дихателни пътища. Затова този въпрос откровено ме озадачава “, добавя Хаас.
Друга догадка е, че, защото децата са по-често безсимптомни носители, те по-трудно популяризират вируса. От проучване във Англия излиза наяве, че към половината инфектирани деца от 2 до 15 години не развиват признаци. “Няма такова нещо като нулево предаване или нулев риск. Но е ясно, че рискът от заразяване в учебно заведение е невисок, изключително когато няма ясно изразен пик на ковид в съответната общественост “, безапелационна е Фиона Ръсел.
 Предложение: Учениците от горните паралелки да бъдат на учебно заведение с цели шлемове Предложение: Учениците от горните паралелки да бъдат на учебно заведение с цели шлемове
Трябва да се разиска концепцията по-големите възпитаници да минат за известно време на отдалечено образование, съгласно мен епидемиолозите са тези,...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР