Дания и Канада ще си разделят малкия необитаем остров в

...
Дания и Канада ще си разделят малкия необитаем остров в
Коментари Харесай

Дания и Канада разрешиха 50-годишен спор за остров

Дания и Канада ще си разделят дребния ненаселен остров в Арктика, прочут като остров Ханс, поставяйки завършек на съвсем 50-годишен спор за собствеността му, оповестява " Ройтерс ".

Това значително е алегоричен акт на дипломация, предопределен да избегне напрежението в Крайния север.

От 1971 година насам двете съюзнически страни от НАТО водят най-вече кротко спречкване за острова, ситуиран на еднообразно разстояние сред Гренландия и канадския остров Елсмир.

Гренландия е самостоятелна територия в границите на Кралство Дания, която оставя Копенхаген да ръководи избрани области на политиката, в това число външната политика и политиката на сигурност.

Канада и Дания ще си разделят острова с повърхност от 1,2 кв. км на две съвсем равни по величина елементи по протежението на естествена пролука на скалисто нагорнище, излиза наяве от постигнатото съглашение, оповестено от датското външно министерство през днешния ден.

Мирното споразумяване на проблема се преглежда като знак за доближаване на двете арктически страни от НАТО, откакто изолацията на Русия поради нахлуването й в Украйна породи опасения за сигурността след десетилетия на мира в района.

" Това в действителност е сигнал към другите страни с ползи там горе (Крайния север - бел.ред.), че това е методът да го създадат. Дали е реалистично, до момента в който Русия е забъркана, не знам ", разяснява военният историк от Кралския датски лицей по защита Сорен Норби.

Островът носи името на гренландския откривател Ханс Хендрик, взел участие в първата експедиция до него през 1853 година На гренландски пък той се назовава Тартупалук, което в превод значи " с форма на бъбрек ".

Нито една от страните не допуска за претенциите на другата към острова до двустранна среща, извършена през 1971 година за разискване на териториалните граници.

От 80-те години на предишния век публични лица, учени и бойци от Дания и Канада посещават острова, като се редуват при премахването на знамето на другата страна и издигането на своето лично.

Създава се даже традицията посетителите на острова да оставят надлежно бутилка канадско уиски или датски шнапс, която да бъде открита от техните " противници " при идващото им посещаване.

През 2018 година двете страни вземат решение да основат взаимна работна група за разрешаване на разногласието, поставяйки завършек на траялата с десетилетия политика " склонен да не се съгласяваш ". Сделката ще бъде публично подписана от министри от двете страни след утвърждение от Народното събрание.

С това съглашение Канада и Дания откриват най-дългата морска граница в света от 3882 км, която се простира от морето Линкълн на север до морето Лабрадор на юг.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР