Даниел Кочис и Ивана Страднер, The HillРазцъфтяващите отношения на Унгария

...
Даниел Кочис и Ивана Страднер, The HillРазцъфтяващите отношения на Унгария
Коментари Харесай

Приятелството между Китай и Унгария подкопава глобалното лидерство на САЩ

Даниел Кочис и Ивана Страднер, The Hill

Разцъфтяващите връзки на Унгария с Китай, които бяха демонстрирани по време на триумфалното двудневно посещаване на китайския президент Си Дзинпин в Будапеща, са пламенен пожар, алармиращ за три казуса. Ще се отзоват ли американските консерватори на апела?

За мнозина от американската десница отбраната на унгарския министър председател Виктор Орбан на обичайните полезности против идеологията на „ будните “ опрощава всички други грехове. Не би трябвало да се поддаваме на игрите на Орбан. Предаността на унгарския водач към задълбочаване на връзките с Китай го прави обезсърчителен сътрудник. Той възхвалява Китай, който неуморно се труди, с цел да постави завършек на американското световно водачество, като „ дирек на многополюсния свят “. С такива другари кой има потребност от врагове?

Си беше посрещнат в Унгария с червени килими, медийни похвали и отбрана от досадни протестиращи, с помощта на домакина си. Китай и Унгария подписаха минимум 16 съглашения за съдействие с акцент върху енергетиката и инфраструктурата, като в същото време покачиха дипломатическите си връзки до „ всеобхватно стратегическо партньорство за новата епоха “.

Романтиката сред Орбан и китайския президент е отдавнашна

По време на пандемията Унгария беше първата страна в Европейски Съюз, която утвърди имунизирането на популацията си с инжекцията Sinopharm, създадена в Китай. Малко откакто инжекцията беше утвърдена, ръководителят на Китайския център за надзор на болесттите в необичаен миг на искреност от страна на Китайската комунистическа партия призна, че тя не работи добре.

През 2015 година Унгария направи възторг, като стана първата страна в Европейски Съюз, която се причисли към китайската самодейност „ Един пояс, веднъж “ (BRI). Железопътната линия от Белград до Будапеща, чието довеждане докрай е планувано за идната година, е подписващият план на BRI в Европа. През 2020 година Унгария класифицира като загадка изискванията на китайските заеми за развиване, които финансират 85 % от плана, за едно десетилетие. Замъгляването приказва доста.

Това, че железопътната линия свързва най-големите другари на Пекин на континента, не е инцидентно. Целта е да се модернизира железопътната линия сред Унгария и Сърбия и да се свърже с гръцкото пристанище Пирея, което е две трети благосъстоятелност на китайската държавна компания за морски транспорти COSCO. Това е новият китайски „ Морски път на коприната “, който разрешава на китайските артикули и въздействие да навлязат в сърцето на Европа.

Унгарското държавно управление посреща с отворени прегръдки китайските вложения и съмнения. Понастоящем Пекин е най-големият вътрешен вложител в Унгария, а доникъде на тази година в страната с население под 10 милиона души ще има 17 полета седмично до Китай.

През декември китайският производител BYD разгласи, че е избрал Унгария за място на нов цех за сглобяване на електрически коли. Китайските производители на акумулатори за електрически автомобили също откриват фабрики в Унгария с стремглави темпове. Унгарските управляващи се надяват да изпреварят Съединени американски щати като втори по величина производител на литиево-йонни акумулатори, несъмнено, след Китай. Миналата година унгарското държавно управление опроверга изтекли отчети, в които в детайли се разказват китайските проекти за създаване на центрове в Унгария за разпространяване на сурови химикали за голям брой европейски индустриални мощности.

Китайските компании играят водеща роля и в построяването на унгарската 5G телекомуникационна система. През 2020 година Huawei откри проучвателен център в Будапеща. През 2023 година унгарската телекомуникационна компания 4iG подписа меморандум за съгласие с китайската Huawei.

В миг, когато доста страни в Европа не могат да избягат задоволително бързо от 5G, създадено в Китай, Унгария се отличава от останалите с

директно отменяне на Съединени американски щати

и техните опасения за сигурността. Китайските камери за видеонаблюдение и програмен продукт за лицево различаване също по този начин са открили забележителен плацдарм в Будапеща, което е значимо за унгарските правоприлагащи органи. Двустранно съглашение от март проправи пътя на Китай да разположи своя полиция в Унгария. Пекин сигурно ще употребява тази нова власт, с цел да преследва дисиденти и да събира разследваща информация в Унгария.

Дори материалната поддръжка на Китай за войната на Русия против Украйна не беше задоволителна, с цел да разубеди Орбан да одобри държавно посещаване. Министър-председателят обществено поддържа мирния проект на Китай за войната. Планът е подправен, само че явно Унгария не взе участие в шегата.

Щедрият прочит е, че Унгария въплъщава устрема да заеме междинна позиция сред Америка и Китай. Но в свят на автократи, които укрепват властта си против демократичния Запад, този хипотетичен трети път е мираж. Европейските колебаещи се отслабиха Съединени американски щати.

В Будапеща би трябвало да бъдем почтени във връзка с нашия проблем с Китай. Американските консерватори имат престижа и мускулите да наложат промяна на курса в Унгария - и моментът е в този момент./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР