Даниел Бъфи, в. “Гардиън”Четири от всеки пет от дозите ваксини

...
Даниел Бъфи, в. “Гардиън”Четири от всеки пет от дозите ваксини
Коментари Харесай

Ваксините на „АстраЗенека“ залежават заради лошата й слава в ЕС


Даниел Бъфи, в. “Гардиън”

Четири от всеки пет от дозите ваксини на AstraZeneca, доставени в страните от Европейски Съюз, към момента не са употребявани, сочи следствие на английския вестник.

Използвайки данни на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите (ECDC) и други публични източници, се пресмята, че 4 849 752 от 6 134 707 дози, разпределени сред 27-те държави-членки към момента не са приложени.

Решението на управляващите във Франция, Германия, Полша и Италия да предлагат потреблението на имунизацията Оксфорд / AstraZeneca единствено за хора под 65 години евентуално ще бъде значим фактор за бавното й приложение, защото управляващите не съумяват да пренасочат дозите към по-млади хора.

В изявление за немския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, Меркел призна, че имунизацията се е оказала нежелана от множеството хора, които са загрижени за нейната резултатност и сигурност след първичната „ неприятна реклама”.

“В момента има … проблем с приемането на имунизацията AstraZeneca”, сподели Меркел. „ AstraZeneca е надеждна ваксина, ефикасна и безвредна, утвърдена от Европейската организация по медикаментите и предложена в Германия на жителите до 65 години. Всички управляващи ни споделят, че на тази ваксина може да се има вяра. Докато имунизациите са толкоз нищожни, каквото е ситуацията сега, не можете да избирате с какво да ваксинирате”, съобщи немският канцлер.

Запитана дали би се съгласила да бъде имунизирана с AstraZeneca, Меркел отговори: „ На 66 години съм и не числя се към предложената група за имунизиране с AstraZeneca “.

Френският президент Макрон съобщи, че на драго сърце би приел доза AstraZeneca, в случай че тя му бъде препоръчана, когато пристигна редът му за имунизация.

Данните, оценени от „ Гардиън”, макар забавянето в докладването от държавите-членки, акцентират някои привличащи вниманието несъответствия сред количеството ваксина на AstraZeneca, налично в държавите-членки, и нейното използване на популацията.

Белгия е получила 201 600 дози AstraZeneca и е употребила едвам 9 832 (4%), съгласно ECDC. България е получила 117 600 дози и е приложила 2035 (1,73%), до момента в който Германия е получила 1 452 000 дози и е използвала 189 206 (13%).

Според ECDC Италия е получила 499 200 дози AstraZeneca и нейните медицински експерти са сложили единствено 96 621 дози (19%).

За разлика от дискутабилната ваксина на AstraZeneca, от имунизацията на Pfizer, доставена на Белгия са употребявани 81% от дозите, в Италия – 80%, а в Германия 82%, демонстрират данните на ECDC.

Франция не е предоставила данни на ECDC за това какъв брой от своите 1 137 600 дози ваксини на Оксфорд / AstraZeneca е прилагала, само че данните, предоставени от уеб страницата за следене на ваксини Covidtracker.fr, правят оценка цифрата на едвам 125 859 (11%).

Проф. Алън Фишер, управляващ програмата за имунизация във Франция, съобщи на конференция в Париж, че имунизацията AstraZeneca е получила „ безпричинно неприятна презентация в пресата “. Последните данни демонстрират, че тя е „ най-малко толкоз ефикасна “, колкото имунизациите на Pfizer и Moderna, и е изцяло безвредна, сподели той, добавяйки: „ Това е доста добра ваксина и би трябвало да се употребява от всеки, на който бъде препоръчана без съмнение “.

Скоростта на имунизациите в Европейски Съюз е мощно подложено на критика заради липса на доставки през последните месеци, като се оповестява за дефицит на произвеждане от AstraZeneca, Moderna и Pfizer.

Данните обаче демонстрират, че враждебните мнения за продукта на AstraZeneca, дружно с решението на някои регулаторни органи да предлагат потреблението единствено за по-младите възрастови групи, до момента в който се натрупат задоволително данни, също е оказало доста влияние.

Европейската организация по медикаментите утвърди имунизацията AstraZeneca за приложимост във всички възрастови групи, само че някои национални органи не предложиха използването й измежду по-възрастните хора, заради неналичието на налични данни за ефикасността й по това време.

Д-р Джун Рейн, основен изпълнителен шеф на Агенцията за контролиране на медикаментите и здравните артикули в Обединеното кралство, отбрани решението си да утвърди имунизацията на AstraZeneca за всички възрасти по това време, като означи, че „ актуалните доказателства не демонстрират липса на отбрана против Covid-19 при хора на възраст над 65 години”

Ваксината е необятно употребена във Англия дружно с тези, създадени от Pfizer / BioNTech, по предварителни данни, показващи високи равнища на резултатност измежду възрастните хора.

Проф. Томас Мертенс, ръководител на непрекъснатата комисия по имунизация в Германия, която посъветва държавното управление на Меркел през януари да не употребява AstraZeneca измежду по-възрастните възрастови групи от популацията, съобщи пред BBC Radio 4, че през днешния ден неналичието на разбиране на имунизацията в неговата страна е „ без подозрение е проблем в момента”.

Той съобщи: „ Вярно е, за жалост. Работим много интензивно по този въпрос, с цел да се опитаме да убедим хората да одобряват имунизацията и да изградим още веднъж доверие в нея измежду популацията. Но както знаете, това също е някакъв психически проблем и за жалост ще отнеме известно време, с цел да се реализира тази цел”. Запитан дали съветът на неговия комитет е отговорен, той сподели пред Би Би Си: „ Това може да е част от казуса, макар че постоянно сме заявявали, че мнението ни няма нищо общо с сигурността на ваксината; в никакъв случай не сме разгласявали имунизацията за опасна”.

Източник: БГНЕС
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР