Данъците, данъчните измами и куриозните сюжети с данъчни инспектори са

...
Данъците, данъчните измами и куриозните сюжети с данъчни инспектори са
Коментари Харесай

Преглед на печата

Данъците, данъчните измами и куриозните сюжети с данъчни инспектори са измежду настоящите тематики на съботните вестници.

" Министърът на финансите Владислав Горанов заяви по време на парламентарния надзор през днешния ден, че по консервативни оценки съвсем половин милиард лв. се губи годишно от неточно отчитане на продажби и обороти. " Над триста и тридесет от тях са от неплатени налози и осигуровки в така наречен кешови стопански браншове - заведения за публично хранене, питейни заведения, нощни заведения, търговци на дребно на храни и облека, места за настаняване, останалите - над 160 млн., са неплатени обществени отговорности от търговци, извършващи продажби през електронни магазини ", сподели министър Горанов. Във връзка с това той подсети за препоръчаните за публично разискване промени в Наредба Н-18 от 13 декември 2006 година за вписване и отчитане посредством фискални устройства на продажбите в комерсиалните обекти, условията към софтуерите за ръководството им и условия към лицата, които правят продажби посредством електронен магазин. Целта на измененията е битката със сенчестата стопанска система. По данни, представени от министъра, по отношение на 2014 година с 50 на 100 се усъвършенства събираемостта на данъчните доходи, или близо 14 милиарда лв. повече, което надвишава темповете на повишаване на стопанската система. " - в. " Стандарт ".

" След като денем по предложение на ГЕРБ и Движение за права и свободи Народното събрание освободи от насъбрани отговорности от налози на Главното мюфтийство, министърът на финансите разгласи пред публицисти в Народното събрание, че условието да се заплащат налози важи за всички... Забавлявам се с прикритието на сътрудниците от Национална агенция за приходите в Марково, те са преиграли, само че всички начини за надзор ще бъдат употребявани от приходната администрация. Това разгласи Горанов в коментар по случай, станал прочут от ефирен репортаж, при който данъчни чиновници се записали в школа по танци под прикритие, с цел да открият, че по време на заниманията не се издават касови бележки за платените такси от 1.50 лева на човек... Опрощаването на задълженията на мюфтийството министърът изясни като " по-особен случай ", в който не става дума за икономически или търговски субекти, а за регистрирани вероизповедания. Основната цел на закона беше в оптималната степен и бързо да понижим вероятните въздействия на външни разследващи служби и външни въздействия върху обособените вероизповедания, които да ги тласкат като мрежа за нездравословно въздействие върху процесите в нашето общество, изясни Горанов. Дълговете пък ще бъдат опростени, с цел да може мюфтийството да отговори на условията за приемане на държавна дотация. По време на парламентарния надзор Горанов още един път разгласи, че след отлагането чака до края на септември всички компании да вкарат новите условия за програмен продукт и касови апарати, с което се счита, че към този момент ще е съвсем невероятно укриването на обороти и надлежно налози. " - в. " Дневник ".

" Данъчни под прикритие са се озовали в намерено море измежду палави нудисти на борда. За тестването на чиновниците на приходната организация описа самият финансов министър Владислав Горанов в Народното събрание. Повод за това стана нашумялата история от село Марково, където данъчни се преоблякоха като фенове на фолклора и играха хоро, с цел да заловен самоинициативен състав, който не издава касови бележки за дребни дарения от 1,50 лв.. " Забавлявам се с прикритието на сътрудниците от Национална агенция за приходите в Марково, те са преиграли, само че всички начини за надзор ще бъдат употребявани от приходната администрация ", разяснява Горанов. Попитан дали ще отдръпват санкциите, той отвърна с въпроса, в случай че има нарушаване с какъв претекст да го отдръпват. " Неиздаването на касова записка си е административно нарушаване, което се санкционира с санкция. Принципът на незначителност тук не се ползва ", добави още той. После описа, че предишното лято са качвани чиновници на Национална агенция за приходите на круизни кораби. " Имаше една занимателна обстановка, в която във вътрешността в морето се оказа, че това е нудистки круиз и сътрудниците бяха извънредно обезпокоени, само че всички начини са възможни ", добави още Горанов. На въпрос дали и чиновниците на Национална агенция за приходите са се съблекли на круиза, Горанов отговори: " Не споделиха "... " - в. " Стандарт ".

Разкритията на в. " Капитал " за връзки на партия " Атака " с съветските спецслужби намират отзив и в други издания.

" Настоящият консултант на Волен Сидеров Христо Маринов взе участие дружно с двама политически обвързани италианци във компания, записана на адрес в Москва. Тя е с разнообразна активност, която включва и посланичество в медиите. Съдружници в нея с изключение на Маринов са и няколко италианци, данните за които сочат, че са политически обвързани. Това оповестява в последния си брой " Капитал ", като се базира на данни от съветския търговски указател и следствие на италианско издание, както и на диалози с някои от цитираните персони. Изданието показва, че Христо Маринов през последните години е един до друг с водача на " Атака " Волен Сидеров при визитите му в Москва или Крим. Неизвестният за необятната аудитория Маринов попада и в следствие на италианското списание " Еспресо " за финансирането от Русия на локалната ръководеща националистическа партия " Лига ". Маринов е съучастник и в няколко компании с съветски жители, които са или близки до властта, или могат да бъдат свързани с съветските служби за сигурност, показва " Капитал ". Италианските съдружници на Маринов в " Глобал Сервис Интернационалий " са секретари на асоциацията " Ломбардия - Русия "... " - в. " Дневник ".

" Атака " е обвързвана с съветските служби през компании на консултант на Сидеров Христо Маринов изплува в следствие за финансиране от Русия на партията на италианския вицепремиер Матео Салвини На 19 април 2017 година в съветския търговски указател се появява компанията " Глобал Сервис Интернационалий ". Адресът ѝ е в апартамент на първия етаж в панелен блок на ул. " Судостроительная " в южната част на Москва. Предметът на активност - " разнородни административно-стопански действия " и " посланичество в медиите ". Съдружници във компанията са четирима италианци и един българин - Христо Маринов. Петдесетгодишен към оня миг, Маринов през днешния ден е публично консултант в Народното събрание на Волен Сидеров. През последните четири години двамата са непроменяемо един до друг при всяко посещаване на водача на " Атака " в Москва или Крим. Маринов до този миг не е изключително прочут обществено. Името му обаче се появи преди две седмици в следствие на италианското списание " Еспресо " за финансирането от Русия на тамошната ръководеща националистическа партия " Лига ". Извън това той е основал няколко компании, в които е съучастник с съветски жители, които са или близки до властта, или могат да бъдат свързани с съветските служби за сигурност. От обществените данни за неговите компании не може да се потвърди изрично съмнението, че тъкмо през тях минава скритото финансиране от Русия за " Атака ". Възможно е и просто Маринов да е опортюнист, който се пробва да осребри българските си контакти в Москва и противоположното. Изградената от него мрежа от компании обаче, както и обясненията на участниците в тях наподобяват доста на разкритата от " Еспресо " скица за финансиране на италианските националисти. Италианските съдружници на Маринов в " Глобал Сервис Интернационалий " също са политически обвързани. Лука Бертони и Джанматео Ферари са секретари на асоциацията " Ломбардия - Русия ". Тази платформа, чиято съществена роля е да популяризира пропагандата на Кремъл, се управлява от някогашния публицист Джанлука Савоини, който е дълготраен другар и консултант на италианския вицепремиер, вътрешен министър и водач на ръководещата партия " Лига " Матео Салвини и негов човек за връзка с Путин. Публикувано в края на февруари огромно следствие на италианските публицисти от седмичника " Еспресо " Джовани Тициан и Стефано Верджине разкри, че партията на Салвини е получавала финансиране от Москва, скрито зад покупко-продажби за горива. Според италианската медиа " Роснефт " се е съгласила да направи отстъпка в цената на горивата, които се купуват от италиански компании, като договорката минава през компания медиатор, а разликата в цената отива за партията на Салвини... " - в. " Капитал ".

" Разкритията на " Еспресо " сглобяват парче от пъзела, което демонстрира обвързаността на крайнодесните обединения от Европейски Съюз (в случая в България и Италия) с режима на Путин и прокарването на съветската агитация. Разкриването на връзките на Христо Маринов с околните до Салвини деятели дава изясненост какъв брой основна е неговата роля в интернационалната активност на " Атака " и нейната задача в третото държавно управление на Борисов. Когато през март 2018 година делегация на " Атака " посещава съветския парламент, Волен Сидеров дава самобитен доклад пред депутати от интернационалната комисия: " В момента сред държавното управление на България и Русия текат договаряния за възобновяване в някакъв вид на газови доставки. Мога да кажа, че до някаква степен това става заради нашето, на патриотите, наличие на " Атака " в държавното управление и моето въздействие върху министър-председателя. " Думите на Сидеров не са пресилени. Партията му има напълно действително присъединяване във властта (вижте карето), а договарянията за газовите доставки, както се видя тази седмица по време на визитата на съветския министър председател Медведев, вървят с цялостна мощ. От друга страна връзката сред " Атака " и Салвини не е загадка. В края на 2017 година тогавашният народен координатор на националистическата партия и някогашен основен секретар на Министерство на вътрешните работи Светлозар Лазаров и Христо Маринов посещават централата на " Лига " в Милано. Там те се срещат с Джанлука Савоини. Двете партии реализират договореност по три посоки - реформиране на Европейски Съюз, да работят дружно за " Европа на християните и да затворим границите на Европейски Съюз за незаконните " и да се преборят за събаряне глобите на Русия. Освен това съгласно материал на " Капитал ", Христо Маринов през 2012 година, в границите на няколко месеца влиза като съучастник или основава шест сдружения, като в пет от тях си партнира с съветски жители, които по никакъв начин не са инцидентни. В групата сдружения " Виалиц " ( " Лигал Хаус ", " БГ Фуудс ", " Акаунтинг хаус " ) главен акционер е очевидно близкият до управляващите в Русия Виктор Родин. Друго общо сдружение сред Христо Маринов и Виктор Родин е " Нова вита плюс ", което е записано на домашния адрес на съветника на Сидеров в Хасково. Там съдружници са различен руснак - Александър Рапопорт, и латвиецът Исай Монгайтс, като забавен е роденият в Грузия през 1966 Александър Рапопорт. Справка с участията в други компании на тримата съдружници на Маринов води до " обосновано съмнение, че те са с минало в съветските служби за сигурност ". Други компании, в които Маринов взе участие, са учредени през 2017 година Това са сдруженията " Сентри Секюрити Юръп " и " Сентри Секюрити Трейдинг ". В тях съдружници са непрекъснато пребиваващият в Москва американски жител Брайън Дугъл и руснакът Олег Сидоренко. Според проверяващия уебсайт bellingcat Сидоренко дава отговор за осведомителната сигурност в съветската компания " КБПМ - информационная безопасность ", която пък е показала за свои сътрудници Федералната работа за сигурност и " Российские космические системы ", която поддържа и създава алтернативнатa на GPS система за геолокализация ГЛОНАСС... " - в. " Сега ".

Вестниците цитират вицепремиера по Томислав Дончев газовите планове и икономическата обстановка в страната.

" Дончев: България е с безупречна известност като транзитьор на газ " Политическа аудиенция на такова равнище като тази на съветския министър председател не допуска подписване незабавно на контракт, съглашение, най-малко не във всички случаи. Въпреки това бяха подписани четири съглашения в разнообразни сфери и диалозите, които бяха водени, са били от изключителна значимост. " Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в " Панорама " по Българска национална телевизия. Вицепремиерът изясни, че това къде минава едно газово трасе зависи от икономическата логичност, само че за жалост политическата логичност има сериозен дял във взимането на решения. България има шансове, защото е географски кръстопът. Страната ни е с безупречна известност от техническа и комерсиална позиция като танзитьор на газ. По негово мнение ние би трябвало да сме подготвени за всички сюжети. За това се започва процедура по разширение на газопреносната инфраструктура в страната. " Ние можем да купуваме, да транзитираме, да търгуваме газ, който идва от юг или от изток. Същото можем да вършим и с газ, който идва от север ", сподели още той. Вицепремиерът изясни, че има няколко целта особено за газовия бранш. На първо място е гаранцията за газови доставки. След това са конкуренцията и най-хубавата цена. Разширяването на газопреносната ни инфраструктура дава отговор на всички условия на българското и на европейското законодателство, сподели Дончев. Работи се за извличане на газ и от други източници. Тази година ще бъде даден старт на интерконектора с Гърция. Очаква се Румъния през идващите години да експортира повече газ. Неясно е към момента какво ще се случи с Транбалканския газопровод, който минава през Украйна, Молдова, Румъния и България. " - в. " 24 часа ".

" План за икономическа промяна. По подобен план работи екипът на вицепремиера Томислав Дончев. Пред Българска национална телевизия той съобщи, че сегашният стопански модел е привършен и смяната му не е доста надалеч. Дончев изясни, че огромна част от производствата в България са тук поради ниската цена на труда и земята, както и поради по-малките налози. Това обаче щяло да се промени, защото разноските за труд се увеличавали с 8-10% всяка година. " Този стопански модел е привършен, макар че последните 10 години ни даде доста. Следващото ходило е по какъв начин да вършим по-скъпи неща. Няма по какъв начин да си богат, в случай че продаваш евтини неща. Производството би трябвало да се насочи към нещо с по-висока добавена стойност ", сподели още Дончев. Той добави, че би трябвало да се сложи въпросът до какъв брой науката е обвързвана с стопанската система. Според него точно там може да се откри едно бъдещо развиване за българската стопанска система. " Едно е да добиваш метали, стомана и мед, а напълно друго да произвеждаш зъбни колела и машини ", добави вицепремиерът. Дончев разяснява и визитата на съветския министър председател Дмитрий Медведев в София и диалозите, които са водени по енергийните тематики. По думите му България строи свои газопреносни тръби и няма потребност да желае позволение за това от Европейския съюз. Самите тръби пък можели да сменят посоката на придвижване на газа и по този начин през страната ще могат да се транзитират доставки от юг, изток и север. " Последните години посоката на потоците на газ надалеч не се избират толкоз просто. Вече има доста политика в решенията. Трябва да сме подготвени за всичко ", посочи вицепремиерът, като добави, че не изключва да има моменти, в които през някои тръби на българска територия да не минава газ. " - в. " Дневник ".

Изборите за европейските институции непроменяемо са измежду настоящите тематики.

" Лидерите на Европейския парламент поддържаха Лаура Кодруца Кьовеши от Румъния за поста европейски основен прокурор, съобщи " Политико ". Конференцията на ръководителите на Европарламента поддържа решението на две парламентарни комисии да слагат Кьовеши отпред на листата си и дефинира трима евродепутати, които да договарят с страните членки за крайния избор. Европейската основна прокуратура ще се занимава с закононарушения, свързани с бюджета на Европейски Съюз, като корупция и пране на пари. На основата на вчерашното решение въпросът няма да бъде подлаган на гласоподаване в пленарната зала на Европарламента идната седмица в Страсбург, а напряко ще се пристъпи към договаряния с страните членки. Миналия месец държавните управления на Европейски Съюз поддържаха френския претендент за поста Жан-Франсоа Бонер. Ако Съветът и Европейският парламент бяха стигнали до единогласие, определеният от тях претендент можеше напряко да бъде назначен. След като мненията се разминават, стартират договаряния. Очаква се те да завършат в точния момент, с цел да бъде постът ангажиран от идната година. Главният прокурор на Европейски Съюз ще разполага единствено с един мандат от седем години... " - в. " Дневник ".

" Курумбашев: Водачът на евролистата на Българска социалистическа партия би трябвало да е явен до 17 март Не бих се фокусирал върху борбата за място в листата, доста по-важно е коя партия с какви послания излиза, а не кой е по-по-най. Това съобщи по Българска национална телевизия евродепутатът Петър Курумбашев... " Решението за лидер на листата би трябвало да се вземе в средата на март, на 17 март мисля че би трябвало да има пленум и да се вземе решение. Към края на март - началото на април би трябвало към този момент да бъде избрана цялата листа ", уточни Курумбашев. България би трябвало доста ясно да съобщи какви цели би трябвало да има в идващия Европарламент, добави евродепутатът. Според него решението за излизане от Народно събрание на Българска социалистическа партия е добра стъпка. " Хубаво е изборните правила да са ясни шест месеца или една година преди изборите, а не някой от ръководещите да дописва ", разяснява Курумбашев решението на левицата да не участва на съвещанията в пленарна зала поради измененията в Изборния кодекс. " - в. " Труд ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР