Данъкоплатците в София са на път да платят драстично по-висока

...
Данъкоплатците в София са на път да платят драстично по-висока
Коментари Харесай

София плаща прескъпо филтрите за комини

Данъкоплатците в София са на път да платят фрапантно по-висока цена за филтри за комини, закупени със средства от бюджета на Столичната община, спрямо подобен план, финансиран по европрограма. Това стана ясно на съвещанието на комисията по екология към Столичния общински съвет, където се обсъждаха новите налози за колите.

Цената на очистващ филтър за еднофамилна къща, контрактувана по европейски план, е 3120 лева с Данък добавена стойност за брой, а общата стойност на филтрите е 78 000 лева В осъществяване на въпросната стратегия „ Ефективно потребление на новите технологии за чист атмосферен въздух “ в  жк „ Красна поляна “ към този момент са инсталирани 25 филтъра. В същото време за подобен филтър, контрактуван с друга социална поръчка с бюджетни средства, Столичната община се е съгласила да заплати по 3948 лева с Данък добавена стойност за брой, или с 828 лева повече. Вторият контракт е за 2000 филтъра и е на обща стойност 3 300 000 лева Като резултат по него следва да се платят 1 656 000 лева повече спрямо цената на филтрите по европроекта. В състезанието за втората поръчка е взела участие една компания – ДЗЗД „ Филтърни системи – България “, която към този момент е оповестена за победител. Конкурсът не е обжалван и с спечелилия е подписан контракт. Любопитно е, че столичната администрация се е съгласила гаранционният период на филтрите да е допустимо най-краткият съгласно изискванията на договора – 24 месеца.

Сигналът за голямата разлика в цените бе подаден от Альоша Даков от БСП. От „ Московска “ 33 дадоха отговор на „ Сега “, че при осъществяването на първия план за 25 филтъра се е открило, че са нужни спомагателни действия като " доизграждане или промяна на коминни тела, което касае материали и труд ". По втория план е изпълнено още " свързване към електрическото зареждане и създаване на вътрешна мини сградна апаратура, което касае също материали и труд ". " В новия контракт има и още две действия, които са заложени за осъществяване с изключение на доставка, монтаж и тестване на филтъра, а точно: основаване и поддържане на интерактивна географска карта с адресите, на които са инсталирани филтрите, и основаване и поддържане на указател на доставките с данни за дата на монтаж, адрес, гаранционен период, поддръжка и така нататък ", изясняват от администрацията на Фандъкова.

ДАНЪЦИ

Междувременно във втора комисия опозицията в София заявява, че повишението на налога за автомобилите няма да докара до никакво усъвършенстване на въздуха, тъй като с приходите няма да се извършват съответни ограничения, а ще се пълнят дупки в бюджета. В понеделник в комисията по превоз против предлагането гласоподаваха Българска социалистическа партия, " Демократична България " и Борис Бонев, а през вчерашния ден в комисията по околна среда към левите и десните се причисли водачът на " Атака " Волен Сидеров (Бонев не е член на тази комисия). И в двете комисии планът на ГЕРБ мина на косъм - 7 на 6 гласа.

„ Предложението има извънредно къса обосновка. Увеличението на налозите няма по какъв начин да бъде обяснено и признато от жителите на града. Започваме с насилствените ограничения, а липсват тласъците. Искате хората да слязат от колите, а къде са паркингите, на които те могат да ги оставят? Ще залесявате парковете с спомагателните средства, а къде са тези паркове? “, попита Иван Таков от Българска социалистическа партия. От „ Демократична България “ обърнаха внимание, че вносителите не са планували даже минимално покачване на данъка за най-замърсяващите машини – бетоновози, самосвали и така нататък „ С вашия план като най-замърсяващи се санкционират колите, създадени през и след 2014 година, защото нарастването на налога за тях е най-голямо като % “, разяснява Тома Белев. Шефът на комисията Лорита Радева отговори, че за нахлуване в центъра строителната техника заплаща спомагателна такса, която и в този момент била задоволително солидна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР