Данъкът за апартаменти и къщи ще бъде повишен. Правителството реши

...
Данъкът за апартаменти и къщи ще бъде повишен. Правителството реши
Коментари Харесай

Вдигат данъка за апартаменти и къщи, въвеждат и патентен данък

Данъкът за жилища и къщи ще бъде нараснал. Правителството реши да вдигне налог здания на изключително съвещание на Министерски съвет в деня след балотажа на изборите за кметове. Явно това е направено, с цел да не повлияе повдигането на налозите за жилищата върху решението на хората за кого да гласоподават.

Базисната данъчна стойност за установяване на данъчната оценка на постройките ще бъде обновена на всеки две години, гласи утвърдената от държавното управление смяна в Закона за локалните налози и такси. Данъчната оценка на парцелите сега се употребява за установяване на налог здания и за такса боклук за семействата. Промяната значи, че налог здания ще бъде повишаван на всеки две години. Такса боклук за семействата също ще бъде вдигана на две години, в случай че не бъде въведен различен метод за определянето ѝ - да вземем за пример на брой на хората, които живеят в един парцел, или на база количество изхвърлени боклуци.

 

Общините упорстват от години налог здания да бъде нараснал. Но до момента от Министерство на финансите не се поддаваха на натиска и размерът на налога оставаше без смяна. Но в този момент, незабавно след привършване на изборите за кметове в страната, данъчните оценки на парцелите ще бъдат нараснали. От формалното известие на Министерски съвет не излиза наяве по каква формула ще бъдат вдигани данъчните оценки на парцелите. Но това да вземем за пример може да бъде показателят на Националния статистически институт за цените на жилищата. За последно формулата за установяване на данъчната оценка на парцелите беше изменена през 2009 година, а самата базисна данъчна стойност на един квадратен метър е записана в Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ) още по-отдавна. Затова в този момент може да има значително нарастване на налог здания. Според данните на Национален статистически институт, жилищата са поскъпнали с 18,8% за интервала от 2009 година до 2022 година

Размерът на налога върху недвижимите парцели, както и до момента, ще се дефинира съгласно обитаемото място, другите зони в огромните градове и типа на структурата на постройката. Данъкът сега е от 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия парцел, а съответният размер на налога се дефинира от общинския съвет. Това значи, че и сега общините имат опция да вдигнат налог здания, само че това няма да се хареса на гласоподавателите. Затова посредством повишение на данъчната оценка на парцелите налозите за къщи и жилища ще бъдат нараснали и без решение на общинския съвет и при опазване на остарялата ставка на налога.

От налог здания ще бъдат освободени парцели, получили документи с клас на енергопотребление “А ” и на тези, получили документи, удостоверяващи, че са реализирани техническите условия за “сграда с близо до нулево ползване на сила ” по смисъла на Закона за енергийната успеваемост.

С измененията в ЗМДТ годишно ще бъде обновена и базисната данъчна стойност за установяване на данъчната оценка на аграрни земи. В момента обаче земеделските земи са освободени от налог.

Други промени в закона плануват патентен налог да заплащат физически лица и еднолични търговци с годишен оборот до 100 хиляди лева, които правят някоя от изброените в закона действия. Например сега на патентен налог са места за настаняване с до 20 стаи, заведения за хранене и заведения, търговци на дребно с повърхност до 100 кв. м., платени паркинги, дърводелски услуги, шивашки услуги, търговия с произведения от благородни метали, обущарски услуги, фризьори, козметици, часовникари, гумаджийници, стъкларски услуги, ремонт на електроуреди, компаньонки, масажисти и гадателки, санитарни възли, ключарски услуги, поправки на компютри, фитнес зали и атракциони. Но условието до момента беше годишният им оборот да бъде до 50 хиляди лева, което прави под 140 лева дневно. С смяната патентният налог ще важи за физически лица и еднолични търговци с оборот до 100 хиляди лева на година или 280 лева дневно, т.е. единствено за най-малките в бизнеса.

Патентен налог ще бъде въведен и за хората, които събират диворастящи гъби и плодове, като се изключи тези, които събират лечебни растения.

Ресторанти наложително ще одобряват заплащане с карта

Ресторантите с две, три, четири или пет звезди наложително ще би трябвало да одобряват заплащане с банкови карти, а също така ще дават заплатите на чиновниците си единствено по банков път. От тези условия ще бъдат освободени единствено най-малките заведения за хранене, сподели министърът на финансите Асен Василев след съвещанието на Министерски съвет, на което бяха утвърдени промени в данъчните закони.

Освен това за заведения за хранене и заведения ще бъдат избрани минимални осигурителни прагове, които са по-високи от минималната заплата - ще потеглят от 1000 лева за най-ниско платената служба и ще вървят нагоре за по-квалифицирания личен състав.

Ако всички тези промени за заведенията за хранене бъдат признати, ставката на Данък добавена стойност от 9% за тях може да остане като краткотрайна мярка, тъй като хазната ще събере повече средства, в сравнение с при връщане на 20% Данък добавена стойност, сподели министърът на финансите. Но в случай че тези промени не бъдат признати от депутатите, от Министерство на финансите ще държат да бъде върната ставката на Данък добавена стойност от 20 на 100.

Друга смяна за заведенията за хранене е, че на патентен налог ще минат всички с годишен оборот до 100 хиляди лева, даже да са юридически лица. В момента на патент са заведенията за хранене с оборот до 50 хиляди лева годишно, които са стопанисвани от физически лица и еднолични търговци. На патентен налог действително ще могат да минат единствено най-малките заведения за хранене и заведения, които вършат оборот до 280 лева дневно. От смяната ще могат да се възползват най-вече селски кръчми и дребни кафенета.

Забраняват заплащанията в брой над 5000 лева

Плащанията в брой в размер над 5000 лева ще бъдат неразрешени. Това плануват промени в Закона за ограничение на заплащанията в брой, които са признати от Министерски съвет. В момента в брой може да бъдат плащани суми до 10 хиляди лева

Целта на смяната е повишение на прозрачността на разплащанията и ограничение на бранша на “сивата ” стопанска система, гласят претекстовете на Министерство на финансите (МФ). За тази смяна от МФ упорстват от години, само че до момента концепцията не намира поддръжка от страна на депутатите.

С промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) се предлага въвеждането на финансов тласък за хората, които подадат информация, съдържаща съответни обстоятелства и условия, които не са били известни на органите по приходите и водят до определяне и събиране на спомагателни отговорности за налози, наложителни осигурителни вноски и лихвите върху тях, по отношение на укрити или недекларирани облагаеми покупко-продажби, приходи, облаги и имущества. Размерът на бонуса за хората, които подадат донос в Национална агенция за приходите, ще бъде 10 на 100 от спомагателните доходи за бюджета, събрани с помощта на разкритията. Но Министерският съвет е направил основна смяна от в началото оферти от Министерство на финансите текст. Предвижда се правилото за приемане на бонус да важи при положение, че с помощта на подадената в Национална агенция за приходите информация в хазната бъде събрана сума над 100 хиляди лева В първичния вид този предел беше 3000 лева С смяната ще се предотврати подаването на информация за решение на междуличностни несъгласия или конкурентни търговски спорове, показват от Министерски съвет.

Нулева ставка на Данък добавена стойност за хляба до 1 юли 2024 година

Не плащаш, в случай че не ти дадат касова записка

Ако човек не получи касова записка при покупка на някаква стока или при прилагане на услуга, ще има право да не заплаща. Това гласят промени в Закона за Данък добавена стойност, които са признати от Министерски съвет и следва да бъдат гласувани в Народното събрание.

Целта на смяната е изсветляване на “сивата ” стопанска система, гласят претекстовете на Министерство на финансите.

Още при приемането на бюджета за 2023 година от ведомството на Асен Василев предложиха хората да не заплащат, в случай че в ресторант или заведения не им дадат касова записка. Но депутатите не поддържаха смяната, а един от претекстовете беше за какво това предписание да важи единствено за заведенията за хранене, а не и за други сфери на бизнеса. Затова в този момент е препоръчано мярката да важи за всички, в това число за фризьорски салони, улични будки за сладолед или дюнери.

Нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба и брашното ще продължи да работи, както е записано в закона, сподели министърът на финансите. Това значи, че нулевата ставка ще бъде в действие до края на юни 2024 година, а по-късно Данък добавена стойност за хляба и брашното ще се върне на 20%.

Предложени са и промени, съгласно които няма да се прави промяна на употребения данъчен заем при бракуване на стока. Това ще става когато компания е счела, че бракуваната стока към този момент е неизползваема в нормалната ѝ икономическа активност и доброволното я е унищожила. Правилото ще важи и, в случай че стоката е била унищожена окончателно, написа Труд.

С други промени в закона ще бъде разрешено на компании, които не са изпълнили задължението да се записват по Данък добавена стойност в планувания период, да начислят дължимия Данък добавена стойност за осъществените облагаеми доставки през интервала, когато са били длъжни, само че не са били регистрирани по този закон. По този метод ще се даде и право на данъчен заем на получателя.

Събираш всички касови бележки, хазната ти връща 1,30 лева

Хората ще могат да си върнат част от платения Данък добавена стойност, в случай че събират касовите си бележки. Това гласят промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица, които са признати от Министерски съвет.

Но на хората ще бъдат връщани единствено 0,5% от платения Данък добавена стойност, и не повече от 100 лева на месец. Ако човек взима брутна заплата от 2000 лева, след налози и осигуровки получава чисто 1552 лева Ако похарчи всичките си пари за артикули с 20% Данък добавена стойност и пази всичките си касови бележки, ще може да получи от хазната по 1,30 лева на месец. А също така, да са получи тази сума, ще би трябвало да записва касовите си бележки на уеб страницата на Национална агенция за приходите. По-голямо облекчение ще могат да употребяват хората, които харчат по-големи суми, само че пък те няма да се занимават да събират касовите си бележки, с цел да завоюват няколко левчета на месец.

При определянето на облагаемия приход от продажба или подмяна на финансови активи и задгранична валута, ще се употребяват нормативно приети разноски в размер на 10%, както категорично е посочено, че това ще важи и за виртуалните валути, гласят още измененията. За хората, които търгуват с акции и криптовалути е обикновено да имат нормативно приети разноски.

Целта е да се реализира по-голяма правдивост при определянето на облагаемия приход и на дължимия налог, което ще подтиква хората, придобили приходи от продажба или подмяна на финансови активи, в т. ч. виртуални валути, да ги заявяват. Но смяната ще важи и за хора, които просто решат да продават дяловете си в притежавана от тях компания. Което действително ще бъде облекчение за най-богатите.

Промените плануват за част от гражданските контракти де бъдат плащани налози и осигуровки като за приходи от заплата. Това значи, че размерът на данъците за тях да бъде нараснал. С измененията към определението “трудови правни отношения ” ще се причисляват и правни отношения, които по своя темперамент съставляват наемане на работна мощ без да е подписан трудов контракт. Предлага се авансово неопределени спомагателни парични заплащания на наетите на заплата хора да бъдат категорично включени към облагаемия приход от трудови правни отношения.

Докато данъкът за доста работещи хора ще бъде повишен, за тези, които събират боклуци, ще бъде понижен. Ще бъдат освободени от облагане приходите на хората от продажба на боклуци на пунктовете, които имат право да събират боклуци. Освен това прагът за погашение на пари в брой при предаване на боклуци ще бъде нараснал от сегашните 100 лева на 1200 лева на година на човек.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР