Дали става дума за избори, за съставяне на правителство или

...
Дали става дума за избори, за съставяне на правителство или
Коментари Харесай

Иракският политик, който сменя курса всяка година и винаги оцелява

Дали става дума за избори, за сформиране на държавно управление или за демонстрации срещу държавното управление - при всеки поврат в политическия живот на Ирак един човек постоянно наклонява везните: непокорният и постоянно прекомерно непостоянен Муктада Садр.

Бившият пълководец на милиция, носещ черния тюрбан на потомците на пророка Мохамед, обаче се показва като човек на промените и ревнив критик на продажните политици в една от най-корумпираните страни в света. Избягващ медиите и слаб оратор, все пак той е кадърен с един туит да накара цялата политическа класа да реагира и да провокира всеобща протестна готовност в цялата страна, в която младежите са болшинство (макар че последните му послания, подкрепящи преди малко назначения министър председател Мохамед Алауи, може да са отблъснали част от най-младите му привърженици).

През последните дни той непрестанно засилваше чувството за безпорядък в страната след месеците на антиправителствени демонстрации с поредност от противоречащи си туитове. Отначало през октомври едно от посланията му изкара хиляди садристи на улицата, с цел да поддържат стачкуващите, настояващи за цялостно възобновяване на политическата класа, която съгласно тях е неспособна и корумпирана. В края на януари обаче Муктада Садр ненадейно прикани своите симпатизанти да свият палатките, а след това още веднъж промени мнението си и предходната седмица ги насърчи " да възобновят мирната реформаторска гражданска война ".

Както обаче показва Фанар Хадад, специалист по Ирак от Сингапурския университет, " садристите са неотделима част от политическата класа и измежду тях постоянно е имало министри и висши държавни чиновници ". " Той е политик, който, меко казано, криволичи в убежденията си ", обобщи Карим Битар, шеф на проучванията в Института за интернационалните и стратегически връзки (IRIS). " Националистически и антиамерикански трибун по време на войната в Ирак, след това той се съюзява със Саудитска Арабия, а в този момент внезапно прави коренен завой и още веднъж се сближава с иранците ", враговете на Рияд, напомня специалистът криволичещия път на Садр.

Роден преди 46 години в Куфа, покрай свещения шиитски град Наджаф, този величествен мъж с посивяла брада е описван от околните си като елементарно избухващ холерик.

" Съпротива "

Когато Муктада Садр е на седем години, Саддам Хюсеин заповядва да бъде премахнат братовчедът на татко му, великият шиитски мъдрец Мохамад Бакер, а през 1999 година диктаторът подрежда да бъде погубен и неговият татко Мохамед Садек Садр, просветител на радикалния шиизъм. Благодарение на това влиятелно потекло Муктада Садр е повдигнат от 2003 година отпред на " съпротивата " на шиитите (които са болшинство в Ирак) против американската окупация. Година по-късно този човек (един от малцината настоящи политици, които са живели в Ирак по времето на Саддам Хюсеин, до момента в който другите са били в изгнание) основава Армията на Мехди. После пък разпуска тази най-могъща от иракските милиции, наброяваща 60 хиляди бойци, след края на спор със силите на премиера Нури ал Малики, а след това я реактивира след убийството от Съединени американски щати при започване на януари на иранския военачалник Касем Солеймани в Багдад, като още веднъж втвърдява своята антиамериканска реторика.

 Последователи на Муктада Садр с негово изображение.
© Associated Press

Последователи на Муктада Садр с негово изображение.

С идването на власт на Малики през 2006 година Муктада Садр изчезва от сцената и се появява още веднъж едвам през 2011 година в квартала на Наджаф Ал Хананна, където живее от този момент. Междувременно прекарва четири години в религиозно учебно заведение в Ком в Иран.

Човекът, чиито симпатизанти постоянно скандират по време на своите демонстрации срещу корупцията " Вън Иран, Свободен Багдад! ", през септември се появи в могъщата прилежаща страна паралелно до висшия водач Али Хаменей. И въпреки тази аудиенция да изненада иракската улица, съгласно един тъничък ценител на иранско-иракските проблеми Муктада Садр е прекосил границата, " с цел да изиска защита, тъй като се е страхувал от нападение ". Доказателство за това съгласно специалисти е опожаряването на щаба на силите " Хашд аш Шааби ", доминирани от проирански групи, в разгара на хаоса на антиправителствените демонстрации. Според специалистите става дума за " почистване на сметките " от страна на Муктада Садр.

" Незаобиколим "

Той е добър ценител на държанието на улицата, само че таман тъй като е заставен да следва нейните настроения, се постанова да сменя курса всяка година, изяснява Ренад Мансур, откривател от мозъчния концерн " Чатъм хаус ".

Затова, макар че в края на 2018 година позвали да бъде формирано държавно управление отпред с Адел Абдел Махди, той се причисли към стачкуващите, които желаеха свалянето му, а през днешния ден поддържа Алауи и в това време приканва подръжниците си да останат на улицата. Той поддържа политиката на проиранската Хашд, само че продължава да следва самостоятелна иракска линия, която въпреки всичко оставя известно пространство за въздействието на огромния комшия. Това е по този начин, тъй като, както изяснява Хаддад, " има същинско разединение измежду шиитските водачи - Муктада Садр и някои други се тревожат от възходящата мощ на проиранските фракции ".

Въпреки всичките му завои обаче, както признават даже политическите му съперници, той резервира най-широката база от поддръжници в страната, подготвени съвсем сляпо да му се подчиняват, изключително тези от Садр сити - неговия бастион в Багдад. Именно те сковаха страната през 2016 година, като превзеха Зелената зона, където са ситуирани висшите институции на Ирак. Със сегашните митинги той потвърди за следващ път, че " е разединяваща персона, само че незаобиколим фактор в Ирак ", твърди Битар. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР