Дали ще успее Бруно Акрапович в мелачката за треньори ЦСКА-София?

...
Дали ще успее Бруно Акрапович в мелачката за треньори ЦСКА-София?
Коментари Харесай

Голямата загадка "Акрапович"

Дали ще успее Бруно Акрапович в мелачката за треньори " ЦСКА-София "? Този въпрос си задават комай всички, свързани с футбола в България. Изненадващият избор на Гриша Ганчев го изправи пред огромен риск - да потвърди, че този път е бил прав с решението си, за разлика от Едуард Йорданеску, Нестор Ел Маестро, Люпко Петрович, Милош Крушчич, Любослав Пенев, Стамен Белчев...

Риск има и за самия Акрапович. Той досега в никакъв случай не е водил клуб с сходни огромни упоритости. Клуб, в който след една загуба почват да те гледат изкривено, след две потеглят интриги, а след три несполучливи мача към този момент си пасажер. За 53-годишния босненец досегашният връх в треньорството бе " Локомотив " (Пд). Преди това той е водил хърватските " Мосор " (Жрновица), " Вал ", " Солин ", " Неретва " и " Сплит ", гибралтарския " Колидж Юръп ", както и македонския " Шкендия " (Тетово). И имаше само  второ място от шампионата на Гибралтар и Купа на Северна Македония

Но пък преобразяването, което направи в " Локомотив ", му сътвори име. През 2017 година той замени Воин Войнов и песимистите му предсказаха бърз неуспех. Защото е незнаен, тъй като докара със себе си върволяк от незнайни чужденци, а и незабавно потегли да вкарва казармен режим в тима. Последното бе изключително рисково предвид обстоятелството, че футболистите у нас избират моркова пред камшика. Но... " Локомотив " се преобрази. Наложи собствен жанр на игра - битка за всяка топка, преса, доста бягане и дебнене за неточности на противника. Това докара до спечелването на две купи на България, положително показване в квалификациите за Лига Европа и трайно наместване в челната тройка на шампионата ни.

 

Мотиватор, добър стратег, перфекционист...

 

Това са претекстовете, стоящи зад решението на Ганчев. Но въпросите са май повече. И заплитат загадката дали Бруно Акрапович ще се оправи с най-голямото предизвикателство до момента пред себе си. Ето и някои от тях.

- Как ще работи със звездите в тима? В " Локомотив " той успяваше да се оправи с доста чужденци вкупом - 12. В " ЦСКА-София " те са още повече - 16, освен това привикнали да се приемат като звезди. И е ясна реакцията им, в случай че бъдат настъпени. Но Акрапович пък е прочут с това, че не цепи басма никому.

- Той или тимът ще се трансформират? Тактиката на босненеца в " Локомотив "  до огромна степен е несъвместима с това, което ще се желае от него в този момент - тимът да практикува атакуващ и хубав футбол. Това значи, че или Акрапович ще промени правилата си, или " ЦСКА-София " играта си. При всички случаи ще е забавно да се види.

- Как ще бъде признат от почитателите? Изключително необичайно е за предприемач с финансови благоприятни условия, какъвто е Гриша Ганчев, че се оставя решенията му да бъдат повлиявани от избран кръг почитатели. Така са били прекъснати договарянията с първия избор за заместител на Стамен Белчев - Златомир Загорчич. Ако са правилни слуховете - поради предишното му в " Литекс ", което можело да налее вода в мелницата на критиците, които още не могат да одобряват преместването на ловешкия клуб в столицата, преименуването му и отстояването на позицията, че това е ЦСКА. Акрапович не е влизал в очевидни борби с публиката на новия си тим, само че другата му съществена задача, с изключение на да завоюва играчите на своя страна, е да убеди и почитателите, че е верният избор. А това като че ли е още по-сложна задача.

- Ще се оправи ли с вътрешната опозиция в клуба? На " Българска войска " в никакъв случай не е било умерено. Още преди време Георги Василев говореше за змиите, които съскат. Сега в " ЦСКА-София " също има пресни мемоари. Например по какъв начин огромен любим на публиката като Любослав Пенев не устоя и се махна с думите, че не може да търпи интервенция в работата му. Нещо сходно загатна и Христо Янев. Подобни подозрения имаше и при повечето чужденци, които минаха през тима в последните години, само че те си премълчаха и избраха единствено да си приберат неустойките. Съветници към притежателите - бол, отзиви - също. А Акрапович е сензитивен на тази тематика. Пресен е споменът от думите му след успеха с 4:3 над " Загорец " за купата, когато загатна, че някой му мъти водата. " Някои желаят да има напрежение към мен и играчите, близки до тима хора желаят даже да губим ", оплака се босненецът. Значи по никакъв начин няма да му е елементарно на новото място.

- Трофей или излаз... Това в действителност не е въпрос, а ултиматум, който стои пред всеки треньор в клуба. Гриша Ганчев към момента няма нито купа, нито купа в актива, макар едни обещания от 4 октомври 2015 година пред хиляди последователи на ЦСКА на стадиона. Още при назначаването Бруно Акрапович съобщи, че задачата пред него е купата. Ако успее или най-малко да завоюва купата (което би било трети следващ трофей за него в България), той ще е воин. При крах ще би трябвало да бъде подложен на шефския кантар.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР