Дали настоящата турбуленция ще се развие в пълномащабен сблъсък на

...
Дали настоящата турбуленция ще се развие в пълномащабен сблъсък на
Коментари Харесай

Доказано: Светът върви към война

Дали актуалната турбуленция ще се развие в пълномащабен конфликт на сили е въпрос, който занимава през днешния ден всички. Науката има вяра, че не можем да избегнем международна война. И това не са някакви анекдотични " английски учени ".

Руският академик Пьотр Турчин, дълготраен гражданин на Съединените щати, стана прочут през 2010 година, когато предсказа в публикация в списание “Нейчър ”, че през 2020 година Америка и Англия ще се потопят в безпорядък - системата на ръководство ще се срине, и хората ще се избиват по улиците. Наистина, все едно е планувал всичко.

Новата книга на Турчин се споделя красноречиво: „ Последните времена: елити, контраелити и пътят към политическия разпад “. Авторът, биолог по обучение, работи в най-любопитната област на клиодинамиката – това е моделирането на исторически процеси с математически способи. След като сте уловили наклонността, можете да изчислите накъде ще се движи тя през идващите години. Играчите на борсата също се пробват жестоко да симулират обстановки на пазара.

В „ Последните времена ” Турчин търси закономерности в процеса на разпадането на империите. Какво се случва в една велика страна, когато центробежните сили в нея се ускорят и единната голяма страна стартира да се разпада по шевовете?

Според създателя първопричината за краха е неуморната лакомия на елитите. Стабилна империя съществува, до момента в който икономическият механизъм обезпечава благосъстояние и разцвет на безспорното болшинство от популацията - от скромните селяни и занаятчии до свръхбогатите.

В един миг обаче властовите елити – финансовият и военният – не устоят на изкушението и стартират да ограбват личното си население. " Това е стоманеният закон на олигархията ", споделя Турчин в изявление. " Хората на власт стартират да употребяват властта за егоистични цели. Те преструктурират стопанската система, тъй че тя да стартира да работи в интерес на богатите за сметка на бедните. Наричам това изсмукване на благосъстоянието ”, добавя той.

По-нататък е ясно: без значение дали е Древен Рим или Руската империя, пропастта сред небогати и богати стартира да пораства, в страната се появяват милиони недоволни жители, по-късно има спонтанни протести, несполучливи (защото армията не желае да се бори за несправедлива система) войни и разпадането на империята. Всичко е като по часовник.

Американски публицисти питат Турчин за Америка: по кое време ще свърши? Той споделя, че помпата за благосъстояние се е задействала в страната в края на 70-те години. Заради ордите от мигранти беше допустимо да се подбие пазарът на труда, а минималната заплата не се е трансформирала от този момент. Низшите съсловия не можеха повече да се измъкнат от бедността генерации наред, обществените асансьори стопираха. Но в това време благосъстоянието на елитите се умножи заради финансови спекулации и в този момент пропастта сред небогати и богати стана просто неизмерима.;

Социалните безредици от последните години не са добър сигнал. Турчин счита, че единствено цялостно преструктуриране на стопанската система по линията на „ Новия курс “ на Рузвелт може да избави Америка от колапс, само че към този момент никой не прави това.

Всеки четец е свободен да приложи този логаритъм за раздробяване на страната в личната си страна. С просто око се вижда, че същите процеси протичат с малко забавяне и в Европейския съюз. Имаме на разположение ослепителен образец за разпадането на някогашната Украинска Съюз на съветските социалистически републики, където олигарсите унищожиха страната за няколко години и предадоха останките й под контрола на задгранични господари. Сега се опитваме да я спасим безусловно парче по парче.

Крахът на империите е придружен от международни войни, тъй че мрачното заглавие на книгата на Турчин напълно не е инцидентно. Наистина, всички ние можем да чакаме " последните времена ".

В това американският милиардер ненадейно се съгласява с съветския академик. Рей Далио е един от най-известните вложители в света. Доказателството, че той е добре осведомен с трендовете, са неговите лични 19 милиарда $, плюс стотиците милиарди, които хората са му поверили в неговия хедж-фонд. Между другото, той съумя да завоюва пари даже по време на Голямата криза от 2008 година

Далио разгласява публикация в “Тайм ”, озаглавена " Защо светът е на ръба на огромен безпорядък? ". Тя също е значително историческа. „ Аз съм световен вложител и в продължение на петдесет години видях разнообразни събития и цикли от събития, които ме накараха да мисля за нуждата от проучване на историята, с цел да схвана какво ще да се случи по-късно ”, написа той.

Изучавайки трендовете от античен Китай до наши дни, Далио вижда три присъщи обстоятелството. Никога в света не е имало толкоз доста задължения, колкото през днешния ден, като се изключи интервала от 1930 до 1945 година Оттогава светът в никакъв случай не е виждал такава бездна сред богати и небогати. И в никакъв случай от този момент споровете сред водещите сили не са били толкоз остри.

Далио счита, че съвпадението на тези три фактора в човешката история неизбежно води до международна война и последващото преструктуриране на целия международен ред. За близкото бъдеще неговите прогнози са следните: до година и половина Съединени американски щати ще се изправят пред мощна финансова рецесия, сходна на Великата меланхолия, пълноценна революция по време на президентските избори, както и военна борба с Китай.

Интересното е, че рецептата, която Далио предлага, е в доста връзки сходна на концепциите на Турчин – да спре източването на благосъстоянието от масите и да реформира капитализма. Въпреки това, сходно на историка, той не има вяра изключително във опцията за тези промени.

Обективните данни - стопанска система, история, математически разбор - наподобява са се съгласили: нашият свят отива към огромна война. Ще успее ли човечеството да се отклони от този гибелен път?

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР