Дали като важен обществен въпрос, дали заради търсене на повече

...
Дали като важен обществен въпрос, дали заради търсене на повече
Коментари Харесай

Не, ваксините няма да ни опазят от трета вълна на коронавируса

Дали като значим публичен въпрос, дали поради търсене на повече рейтинг, само че тази заран (24.02.2021 г.) Нова телевизия прокара в утринния си блок тематиката ще успее ли имунизацията против COVID-19 да ни избави от трета вълна.
Поканен да разяснява като гост-експерт беше преподавателят в департамент " Информатика " на Нов български университет (НБУ) Лъчезар Томов. Откровено казано, с него имам едно на разум - помня да вземем за пример по какъв начин обясняваше към Коледа, че в първата седмица на януари тази година ще има пик поради " разформироване " на хората по коледните и новогодишните празници, а такова нещо нямаше. Но всички данни дотук демонстрират, че стабилно болестта се популяризира. Който не има вяра, може да види последната седмична актуализация от Националния център по заразни и паразитни заболявания.
В резюме - растежът на новите случаи на ковид на седмична база е с към 15-20%. А единствено преди 4 дни в България почнахме да имунизираме всеобщо против COVID-19. Но - с цел да сработи имунитетът, който получаваме от имунизацията, би трябвало да мине време. В момента налични са единствено ваксини, които се поставят в 2 дози и допустимо най-хубавият имунитет, който обезпечава съответния препарат, се получава чак след втората доза и то известно време след нея - 14 дни. В България всеобщата имунизация се прави все още най-вече с оксфордската ваксина (на AstraZeneca), за която най-новите научни данни сочат, че може да разчитаме на някаква сериозна отбрана чак от 22 ден нататък след първата доза, а втората доза е хубаво да се постави 12 седмици след първата за реализиране на оптимален резултат на отбрана от разболяване! Това е доста време и единствено човек, който през живота си не е чувал думата " математика " може да си мисли, че с имунизацията в този момент, в какъвто и да е ритъм отвън 1 000 000 дневно, може да окажем резултат на извънредно значимо прекъсване на третата вълна преди парламентарните избори на 4 април!
Според Лъчезар Томов, би трябвало да имунизираме по 100 000 души дневно, с цел да може да стане това, което се случи в Израел. А там се случи следното - 2 месеца на имунизиране и чак в този момент към този момент има по-значителен спад, само че и той още не е толкоз резистентен - очевидно следва. А в Израел имунизират единствено с " Комирнати " на Pfizer/BioNTech, където интервалът на двете дози е 28 дни, т.е. нещата стават малко по-бързо - въпрос на проценти.
Отделен фактор ще са и нови разновидности на ковид - до каква степен ще въздействат на разпространяването на болестта.
Още по-важно обаче е какъв ще е товарът върху лечебните заведения. Вече го споделих в - пандемията завършва в мига, в който лечебните заведения могат да понесат товара при връзки на естествен живот! Точно този здравен резултат на имунизациите, с попречване на хоспитализация - най-малко 1 месец та даже до 3 месеца за сработване на имунитет, изисква повече време, в сравнение с имаме с растящата в този момент наклонност.
И последно - факторът " писна ми ". Ваксинираните не трябва да не помнят какъв брой време би трябвало за създаване на имунитет. Не става през днешния ден да се боцнат и на следващия ден юхуу, остарялото обикновено. Така единствено ще има още принос към пик на болестите, преди да пристигна моментът на дълготраен спад и моментът, който всички чакаме - когато коронавирусът ще бъде притиснат в ъгъла и ще е проблем не за целия свят, а в лимитирани случаи. Следва да се заредим с още самообладание - доста ни е мъчно на хората, несъмнено!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР