Дълговото бреме на домакинствата в Китай продължава да расте и

...
Дълговото бреме на домакинствата в Китай продължава да расте и
Коментари Харесай

Населението на Китай задлъжня прекомерно към банките - надмина германското

Дълговото задължение на семействата в Китай продължава да пораства и е покрай " алената линия " на Международния валутен фонд (МВФ) - което е знак за риск от финансова рецесия. Това заяви хонконгският вестник South China Morning Post.

По данни на Националния институт за финанси и развиване на Китай, за 2022 година общият дълг на китайските семейства е достигнал равнище от 61,9% от националния БВП (БВП). При това, до края на второто тримесечие на 2023 година индикаторът се е повишил до 63,5%, доближавайки се компактно до " алената линия " на МВФ от 65%, сочеща към (голяма) възможност от финансови опасности.
 Китай измести Русия като максимален търговски сътрудник на Казахстан
Китай измести Русия като максимален търговски сътрудник на тяхна обща прилежаща страна

До предходната година Русия държеше " шампионата "

Основната част от дълга на семействата в Китай се пада на ипотечното кредитиране, показва хонконгското издание - този индикатор доближи 38,6 трилиона юана (около 5,38 трилиона долара) към края на юни. Освен това, отговорностите на китайците включват и потребителски заеми, задължения по кредитни карти и други

South China Morning Post акцентира, че общият дълг на семействата в Китай внезапно се е нараснал след световната финансова рецесия, защото в края на 2008 година той е възлизал на едвам 17,9% от националния Брутният вътрешен продукт.

А по оценки на Банката за интернационалните разплащания, общият дълг на китайските семейства е достигнал 10,76 трилиона $ към края на 2022 година, което е към 61,3% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Стойността на този значим финансов индикатор в Китай е по-висока от тази в Германия (където е 55,2%) и Индия (кадето е 36,4%), даже повече от междинната стойност за разрастващите се страни - 47,7%.
 Китай ще строи електроцентрала за над $2 милиарда в Киргизстан
Китай ще строи електроцентрала за над $2 милиарда в някогашна руска република

Това е едно от най-големите капиталови съглашения в историята на страната

Изданието отбелязва, че сега Китай стремглаво се приближава до задлъжнялостта на популацията в Съединени американски щати (74,4%) и Япония (68,2%), което обаче е по-богато от китайското.

Високото равнище на дългово задължение и забавянето на растежа на приходите на популацията в Китай сдържат потреблението, се показва в обявата. За 2022 година делът на потреблението в Брутният вътрешен продукт на Китай е съвсем 33%, въпреки че за миналата 2021 година е достигнал 58%. Основните аргументи за внезапния спад на потреблението във втората по величина стопанска система в света са отрицателните последствия от пандемията и налаганите в продължение на три години тежки антиковид ограничавания в моного сфери, считат специалисти.
 Китайските вложения си потеглят от Съединени американски щати и Европа - къде отиват
Китайските вложения си потеглят от Съединени американски щати и Европа - къде отиват

Способността на Китай да насочва вложения към задгранични напреднали стопански системи понижава, само че ще има и пострадали държави
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР