Дълговете на държавните болници към края на ноември 2017 г.

...
Дълговете на държавните болници към края на ноември 2017 г.
Коментари Харесай

Държавните болници с дългове за 439 млн. лв. до ноември 2017 г.


Дълговете на държавните лечебни заведения към края на ноември 2017 година възлизат на 439 млн. лева Спрямо края на 2016 година повишаването е с 22 млн. лева или 5,25%. Това сподели здравният министър Кирил Ананиев в границите на блиц контрола в парламентарната комисия по опазване на здравето.

Общият размер на просрочените отговорности на всички лечебни заведения с над 50% държавно присъединяване към края на ноември е 157 млн. лева Нарастването по отношение на 2016 година е със 7 млн. лева или 4,5%.

Към края на 2017 година общите отговорности на общинските лечебни заведения възлизат на 98 млн. лева Спрямо 2016 година нарастването е с 6 млн. лева или 6,12%. Просрочията възлизат на 43 млн. лева, което е с 1 млн. лева повече по отношение на 2016 година или 2,3%.

Най-голям дял в общите отговорности имат едноличните акционерни сдружения - 245 млн. лева

На въпрос за бъдещото развиване на специалността парамедик в незабавната помощ Кирил Ананиев изясни, че министерството интензивно поддържа образованието на парамедици и ще продължава да работи в тази посока.

В момента такова образование се организира в 20 лицензирани центъра в страната, като два от тях са на територията на лечебни заведения – ЦСМП София и УМБАЛ Русе.

Министърът напомни, че откакто през 2016 година бяха признати държавните просветителни условия за придобиване на подготовка по специалност парамедик, образованието се организира в три степени на подготовка. В взаимозависимост от тази степен те ще реализират действия по оказване на първа помощ, свързани с първична оценка на положението на пациента, поддържане на виталните функционалности и обезпечаване на профилиран превоз до лечебно заведение. Парамедиците главно ще работят в центровете за незабавна здравна помощ.

Свързани публикации.. Близо 350 хиляди българи живеят с диагнозата рак 0 БЛС: Медиците се нуждаят от безвредни условия на труд 0 Онкологичният център в Стара Загора с нова инсталация 0

Общо 46 парамедици са подготвени по стратегия на Министерството на труда и обществената политика и от тях към този момент има назначени в незабавните центрове в Кърджали, Пловдив, Разград, Смолян и Търговище. 37 са местата за парамедици за 2018 година, оповестени от центровете за незабавна здравна помощ в цялата страна.

Ананиев призна, че има проблем с приемането на тази нова компетентност от страна на пациентите, защото всеки би желал да получи парва помощ от доктор, само че уточни, че става въпрос за бъдещо създаване на доверие.

Още стопански вести може да прочетете в Investor.bg
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР