Дългосрочното излагане на замърсяване на въздуха повишава риска от депресия

...
Дългосрочното излагане на замърсяване на въздуха повишава риска от депресия
Коментари Харесай

Мръсният въздух засилва депресията

Дългосрочното излагане на замърсяване на въздуха покачва риска от меланхолия и я ускорява -това сочат две нови изследвания, оповестени в мрежата от научни списания JAMA.

Проучване, оповестено в JAMA Network Open твърди, че дълготрайното излагането на нараснали равнища на замърсяване на въздуха усилва риска от късна меланхолия измежду възрастните хора.

Другото изследване, оповестено в JAMA Psychiatry, откри, че дълготрайното излагане даже на ниски равнища на замърсяване на въздуха е обвързвано с нараснала периодичност на меланхолия и тревога.

Замърсяването на въздуха от дълго време е обвързвано със сърдечносъдови и респираторни болести.

Новите изследвания допълват възходящия брой доказателства, че замърсяването на въздуха въздейства и върху психологичното здраве.

За задачите на проучването на въздействието на замърсяването на въздуха върху възрастните американци откриватели от Харвардския университет и университета " Емори " изследват данните на близо девет милиона души, включени в Medicare - държавната здравноосигурителна скица на Съединени американски щати за лица над 64-годишна възраст.

Повече от 1,52 млн. от тях са диагностицирани с меланхолия през проучвания интервал от 2005 до 2016 година съгласно заявките на Medicare.

" Наблюдавахме статистически значими нездравословни връзки сред дълготрайното излагане на нараснали равнища на замърсяване на въздуха и покачвания риск от диагностициране на меланхолия в късна възраст ", споделят откривателите.

" В това изследване се наблюдаваше, че лицата в неравностойно социално-икономическо състояние са изложени на доста по-висок риск от меланхолия в късните години от живота си ", споделиха те. " Те са изложени по едно и също време както на обществен стрес, по този начин и на неприятни условия на околната среда, в това число замърсяване на въздуха ".

За задачите на изследването откривателите са картографирали равнищата на замърсяване и са ги сравнили с адресите на пациентите на Medicare.

Замърсителите, на които те са били изложени депресирани възрастни хора, са фини прахови частици като прахуляк или пушек, азотен диоксид, който се получава основно от излъчванията от автомобилния трафик, и газове, които се отделят от колите, електроцентралите и рафинериите.

Изследователите настояват, че възрастните хора може да са изключително податливи на меланхолия, обвързвана със замърсяването, заради тяхната белодробна и нервна накърнимост.

" Въпреки че депресията е по-рядко срещана измежду възрастните хора спрямо по-младото население, тя може да има съществени последствия, като когнитивни увреждания, съпътстващи физически болести и гибел ", споделят те.

В другото изследване откриватели от Англия и Китай са проучили връзката сред дълготрайното излагане на голям брой замърсители на въздуха и честотата на депресията и тревогата.

Те са изследвали група от близо 390 000 души, най-вече във Англия, в продължение на 11 години и са открили, че има нараснал риск от меланхолия и тревога даже при равнища на замърсяване под стандартите за качество на въздуха в Обединеното кралство./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР