Дългоочакваната размяна на затворници между Москва и Киев е започнала,

...
Дългоочакваната размяна на затворници между Москва и Киев е започнала,
Коментари Харесай

Започна размяната на затворници между Москва и Киев

Дългоочакваната замяна на пандизчии сред Москва и Киев е почнала, заяви съветската държавна телевизия, като излъчи фрагменти на рейсове, напускащи пандиза Лефтерово край Москва.

„ Автобусите потеглиха от пандиза Лефтерово в границите на подготовката за замяна на пандизчии “, заяви канал Россия 24. Кореспондент на Агенция Франс Прес заяви, че е видял два рейса със затъмнени стъкла да излизат от пандиза с най-висока сигурност, съпроводени от полицейски ескорт.

В четвъртък съветският президент Владимир Путин за първи път заяви, че „ огромната “ замяна на пандизчии с Украйна е финализирана. Руският водач разясни, че размяната ще „ бъде огромна стъпка към нормализиране на връзките “ откакто комикът Владимир Зеленски завоюва президентските избори в Киев през май.

Руската страна е била затруднена да се споразумее за имената на пандизчиите, които Украйна е предложила за замяна, добави Путин.

Миналата седмица няколко медии оповестиха, че размяната на пандизчии сред двете страни е неизбежна и няколко украински пандизчии към този момент са били преместени в Москва от местата, където до момента са излежавали присъдите си. До момента обаче не е ясно кой тъкмо ще бъде освободен, защото Русия не е обявила публично имената им.

43-годишният кино режисьор и деятел Олег Сенцов е най-известният украински политически пандизчия. Той беше задържан през 2014-та година и наказан на 20 години затвор в съветска арктическа наказателна колония за „ обмисляне на терористични офанзиви “ в анексирания от Москва Крим.

Сред другите пандизчии, които могат да бъдат разменени са 24-мата украински моряци, хванати предходната година. Русия ги държи откогато арестува корабите им край крайбрежията на Крим през ноември 2018 година, при най-опасния пряк конфликт сред Русия и Украйна от години.

13 000 души са починали в спора в Украйна с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, който стартира малко откакто Москва анексира Крим през 2014 година, написа Агенция Франс Прес.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР