Русия е разтърсена поредната голяма терористична атака. Най-малко 19 души

...
Русия е разтърсена поредната голяма терористична атака. Най-малко 19 души
Коментари Харесай

Втора терористична атака в Русия за три месеца: Ето какво знаем за нападението в Дагестан

Русия е разтърсена следващата огромна терористична офанзива. Най-малко 19 души бяха убити, а 25 ранени при евентуално координирани стрелби в разнообразни места за поклонение в най-южната съветска република Дагестан.

Атаката е втората през последните три месеца, откакто повече от 130 души бяха убити в концертна зала покрай Москва през март. Отговорността за терористичната офанзива беше поета от ISIS-K през.

В Дагестан от дълго време има тлеещо етническо напрежение. То стана още по-осезаемо след стремежите за попълване на съветските военни редици с нови бойци, пишат от CNN.

Ето какво се знае досега за офанзивата:

Какво се случи в Дагестан?

Неидентифицирани въоръжени мъже откриха огън по голям брой места за поклонение и полицейски сектор в два града в мюсюлмански Дагестан, убивайки минимум 15 служители на реда и четирима цивилни, в това число духовник.

Две синагоги – една в град Дербент и една в град Махачкала – са били нападнати, съгласно изказване на Руския еврейски конгрес (RJC). Нападателите „ подпалиха постройката в Дербент с коктейли Молотов “, до момента в който служители на реда и охранители бяха убити извън по време на офанзивата.

This is the aftermath of the Jewish Synagogue that was burned to the ground in Dagestan, Russia in yesterday’s terrorist attack.

An Orthodox church was also raised to the ground, with the priests throat slit.

19 people were killed in the attack.

— Oli London (@OliLondonTV)

В столицата на провинцията Махачкала охранител на църквата е бил погубен при престрелка на Свято-Успенския събор, заяви съветската държавна осведомителна организация ТАСС. Според медията 19 души са се заключили вътре в пространствата по време на нападението. Съобщава се и за нахлуване против полицейски сектор в Махачкала.

За момента никой не е поел отговорност за офанзивите, само че правоприлагащите органи споделиха пред ТАСС, че нападателите са „ последователи на интернационална терористична организация “.

Следствената дирекция на Следствения комитет на Русия за Република Дагестан заяви, че е почнала следствие за тероризъм на офанзивите според Наказателния кодекс на Руската федерация.

Къде е Дагестан?

Дагестан се намира в кавказкия район на Русия на западния бряг на Каспийско море.

Републиката в доста връзки е микрокосмос на многообразието на Русия. Планинският район е дом на над 30 етнически групи с разнообразни езици и е република с болшинство от мюсюлмани, която исторически е била дом на разнообразни ислямски религиозни практики.

Има дребно еврейско население – юдаизмът е една от от дълго време откритите религии в Дагестан, практикувана от общности на планински евреи, които приказват форма на персийски. Но след епохи на общуване с мюсюлмански съседи това население е намаляло заради емиграция.

Кавказът е обхванат най-вече от Руската империя през деветнадесети век и има дълга история на неодобрение към ръководството на Москва по време на царизма, руските и постсъветските времена.

След разпадането на Съветския съюз бунтовниците в прилежаща Чечня водиха две сепаратистки войни за самостоятелност – които Русия назова тероризъм и отговори с тактичност, която остави огромна част от столицата Грозни в руини. След това Путин сложи отпред на Чечня внушаващия боязън пълководец Рамзан Кадиров, който от този момент ръководи с желязна ръка.

В Дагестан съветските сили за сигурност се бориха с ислямистки протест в планинския район през 2000 година, който се популяризира от прилежаща Чечня, макар че нападенията станаха по-редки през последните години.

Но актуалните събития сложиха исторически неспокойния район още веднъж на ръба.

Религиозно и етническо напрежение в Русия

Над 200 етнически малцинствени общности живеят в Русия, която обгръща единадесет часови зони и е дом на към 144 милиона души.

Някои от тези общности бяха изключително мощно наранени от войната в Украйна, защото бяха непропорционално мобилизирани на фронтовата линия.

През 2022 година избухнаха митинги в голям брой райони на етнически малцинства против заповедите за готовност на Путин, в това число в Дагестан. В едно видео, публикувано онлайн, дами в столицата Махачкала могат да бъдат видени да се молят на полицията пред спектакъл: „ Защо отнемате децата ни? Кой атакува кого? Русия е тази, която атакува Украйна. “

Войната на Израел против Хамас след бруталните офанзиви от 7 октомври също докара до скок на напрежението в целия свят, подхранвано от ежедневните картини на разрушенията в Газа, в това число в Кавказ.

Путин изигра роля в деликатния интернационален баланс, представяйки себе си за евентуален медиатор и призовавайки за въздържаност и от двете страни – позиция, която завоюва хвалба от Хамас.

Но това доверие беше разтърсено по-късно същия месец, когато антисемитски бунтовници щурмуваха Дагестанското летище Махачкала Уйташ, където дойде полет от Израел.

Най-малко 20 души бяха ранени, а 60 души бяха арестувани при безредните конфликти, съгласно локалните управляващи. Множество видеоклипове в обществените медии демонстрират навалица от хора на летището и на пистата, някои развяват палестинското знаме, други принудително си проправят път през затворените порти на интернационалния терминал.

Междурелигиозното принуждение е нещо, от което съветският водач Путин е „ доста, доста обезпокоен “, споделя някогашният началник на московското бюро на CNN Джил Доуърти в отговор на неделните офанзиви в Дагестан.

Русия има комплицирана мрежа от взаимоотношения в Близкия изток: Путин поддържа сирийския президент Башар ал-Асад (враг на Израел); той разчита на Иран (друг зложелател на Израел) за ресурс от дронове, с цел да нападна Украйна; и той е другар на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, различен авторитетен състезател в района.

Той също по този начин поддържа сърдечни работни връзки с израелски сътрудници, макар че връзките му с израелския министър председател Бенямин Нетаняху са охладнели.

Атака на ISIS-K в концертна зала

Координираните офанзиви в Дагестан идват единствено седмици откакто Русия претърпя най-тежката си терористична офанзива от десетилетия.

През март над 130 души бяха убити, откакто нападатели щурмуваха комплекс от известни концертни зали в покрайнините на Москва.

ISIS-K пое отговорност за клането, а четири въоръжени лица от някогашната руска република Таджикистан бяха упрекнати в тероризъм.

Шокиращата терористична офанзива пристигна единствено седмица откакто Путин изборите в страната. А за водач, който от дълго време е обещавал сигурност и непоклатимост на руснаците, огромната офанзива на съветска земя беше още един мощен удар.

Емоцията, отприщена от зверството, отприщи вълна от ксенофобия от някои към мигрантите от Централна Азия, пристигнали да работят в Русия.

Мигрантите от централноазиатските страни на някогашния Съветски съюз - Таджикистан, Узбекистан, Киргизстан, Туркменистан и Казахстан - обичайно са скъп източник на евтина работна ръка в Русия.

След офанзивата през март Путин прикани Русия да остане единна.

„ Никога не би трябвало да забравяме, че сме многонационална, многорелигиозна страна. Винаги би трябвало да се отнасяме с почитание към нашите братя, представители на други вероизповедания, както постоянно вършим - мюсюлмани, евреи, всички ", сподели той.

Но офанзивата в неделя в Дагестан демонстрира, че дълбоки пукнатини не престават да белязват граничните райони на Русия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР