Дългоочакваната и обещавана автомагистрала Хемус на практика вече не се

...
Дългоочакваната и обещавана автомагистрала Хемус на практика вече не се
Коментари Харесай

Хемус вече не се строи. Въпреки отпуснатите 1 млрд. лв. и милионите в сакове

Дългоочакваната и обещавана автомагистрала " Хемус " на процедура към този момент не се строи. В едни от секторите работата е прекратена поради инфлацията и поисканите от компаниите индексации по по контракти за строителни действия, а в лотовете от 4 до 9 строителството е спряло поради инспекции, противозаконни строителни действия и административни проблеми.

Това демонстрира следствие на журналиста от bTV Стоян Георгиев. За Автомагистрала " Хемус " бяха изхарчени 1 милиарда лева, като средствата бяха раздадени от държавното управление на ГЕРБ като задатъци на компании, които да вземат участие във към момента незавършеното строителство.

Преди известно време стана ясно, че зад плана за автомагистрала в действителност се крие добре проведена скица, в която са взели присъединяване и хора на високи държавни позиции.

За лотовете от 1 до 3 са раздадени 350 млн. лева и те са единствените, по които е осъществено законно и действително строителство. Работата там обаче е спряла най-вече поради инфлацията. Пред bTV приказва представител на една от компаниите, на които държавното сдружение " Автомагистрали " е упълномощило строителни действия (по инхаус процедурите по Закона за публичните поръчки изпълнителят - държавното сдружение, няма право да има подизпълнители и законът се заобикаля с контракти за наем на техника, доставка на материали и други - б.р.)

" На нас желязото, в случай че ни струваше 1 лв/кг, на нас ни заплащат този 1 лева, само че то ни коства 3 лева Това нещо нас ни унищожава. Уговорените суми не бяха рентабилни за нас. Решението е индексации, само че държавното управление не желае да приказва с нас ", показва служителят.

`Карта

Други 320 мн. лева са платени за построяването на лотове 4-6, само че работата в този сектор беше открита за противозаконна още през 2021 година Разкритията бяха направени по времето на тогавашния длъжностен районен министър Виолета Комитова. За да може построяването там да продължи, би трябвало да се одобри специфичен закон, с който буквалнода се узакони противозаконното строителство. За задачата обаче би трябвало политическа воля и работеш парамент, който да може да я осъществя в Народното събрание.

Останалите 473 млн. от задатъците са за лотовете от 7 до 9, където парите са отпуснати още преди да има показан план. И там обаче нищо не се случва. Една от фирмите, която има подписан контракт за осъществяване на действия в този сектор от " Хемус ", споделя пред bTV, че към този момент " съвсем 3 години не ни е възлагано нищо и от нас не е изтънчено никакво осъществяване ".

" Авансовите средства са получени както е по изискване на тези контракти и както все още на приемане, по този начин и към днешна дата са обезпечени и обезпечени. Освен това през целия този интервал поддържаме мобилизирани бригади и техника и сме в непрекъсната подготвеност за започване на работа по Хемус ", се споделя в позиция на компанията Грома Холд ЕООД - един от строителите и измежду най-големите компании в сектора.

Към момента по делото за източване на милиони пари по схемата с " Хемус " са упрекнати осем души, като прокуратурата не е оповестила публично имената им. Те са притежатели на кухи компании, през които са прекосявали парите, отпуснати за строителни действия. Средствата са били изтеглени в брой по-късно и от този момент насам не могат да бъдат проследени. Става дума за следствие за близо 50 млн. лева
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР