Дългогодишният шеф на УМБАЛ Св. Екатерина проф. Генчо Начев се

...
Дългогодишният шеф на УМБАЛ Св. Екатерина проф. Генчо Начев се
Коментари Харесай

Проф. Генчо Начев вече не е шеф на "Св. Екатерина"

Дългогодишният началник на УМБАЛ " Св. Екатерина " проф. Генчо Начев се разделя с поста, който заемаше през последните от 2006 година След няколко дни клюки, през днешния ден Министерство на здравеопазването публично разгласи, че проф. Асена Сербезова е назначила проф. Николай Димитров за изпълнителен шеф на кардиологичната болница.

До рокадата се стигна, откакто предходната седмица министерството огласи " съществени нарушавания " в три лечебни заведения, измежду които и " Св. Екатерина ". За кардиологичната болница инспекцията се оказа огромна необичайност - тя е проверявана единствено един път от 2008 година насам, до момента в който болничното заведение в Роман може да се похвали с три инспекции. На въпрос дали е имало чадър, здравният министър в оставка съобщи: Говоря с обстоятелства. Изводите може да си направи всеки, който ни гледа ".

Според данните от инспекцията, огласени от началника на кабинета на министъра и началник на надзорния съвет на НЗОК Васил Пандов, над 85% от всички изплатени хонорари по цивилен контракти в болница „ Света Екатерина “ са платени на шефа. Проверката обгръща гражданските контракти в интервала от 1 януари 2019 година до 30 април 2022 година, а сумата възлиза на 952 570 лв., уточни Пандов. Тези хонорари са в допълнение към сумите, които шефът получава месечно в размер на над 30 хиляди лева, посочи началникът на кабинета на министъра на опазването на здравето, представен от Българска телеграфна агенция.

Самият проф. Начев излезе с изказване, в което показва, че тези суми не са публични средства. „ Това са средства от пациенти, които ми имат доверие и изявяват предпочитание да ги оперирам. За тази активност имам позволение от министъра на опазването на здравето, подписан контракт с ръководителя на Съвета на шефовете и всичко е съобразено с условията на наредбата за достъпа. Приемам за позитивна оценка това, че останалите цивилен контракти са толкоз невисок %, тъй като за тяхното погашение се употребяват пари на болничното заведение от обществено финансиране “, се показва в известието на Начев.

В края на известието проф. Начев пожелаваше триумф на новото управление. На конференцията за инспекциите не бе казано в прав текст, че проф. Начев ще бъде отхвърлен, само че клюки за това витаят от по-рано. Сега от Министерство на здравеопазването прецизират, че на някогашния към този момент шеф е отправена покана да остане да практикува в лечебното заведение.

За съществени нарушавания Министерство на здравеопазването заяви в още няколко лечебни заведения - Националната профилирана болница за интензивно лекуване на хематологични болести, УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “, както и в УМБАЛ Пловдив, УМБАЛ „ Св. Анна “ във Варна, УМБАЛ „ Канев “ в гр. Русе и в МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “ в гр. Сливен.

 

КОЙ Е НОВИЯТ ДИРЕКТОР

Проф. Димитров е приключил Медицинската академия в гр. София, компетентност „ Медицина “. Има добити специалности по вътрешни заболявания и кардиология и магистърска степен по здравен мениджмънт. През 2013 година е придобил научна степен „ лекар на науките “ в област „ Кардиология “. Има богат опит в региона на кардиологията. Практикувал е в Университетската клиника в Берн и в Кьолнския университет. Професионалният му път дълги години е обвързван с УМБАЛ „ Св. Екатерина “, където стартира работа през 1992 година като помощник. През 2004 година е назначен за медицински шеф на образователната база на УМБАЛ „ Св. Екатерина “, а през 2005 година е завеждащ Клиниката по вътрешни заболявания към лечебното заведение. В интервала 2006 година – 2007 година проф. Димитров е бил съветник по Инвазивна кардиология в образователните бази на УМБАЛ „ Св. Екатерина “ и болница „ Лозенец “. От 2010 година до 2014 година е заемал длъжността доцент по кардиология в образователната база на УМБАЛ „ Св. Екатерина “. От 2020 година до момента проф. Димитров е заемал длъжността основен секретар на Медицински университет – София.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР